Dr Branko Popović: Situacija u Novoj Varoši pod kontrolom

Nova Varoš – Od kako je polovinom marta u Srbiji proglašena epidemija zbog virusa COVID 19 u Novoj Varoši je zabeleženo 46 slučajeva infekcije novim koronavirusom. Međutim, podatak koji zabrinjava žitelje te opštine jeste da je čak 21 slučaj zaraze zabeležen tokom poslednjih sedam dana.

Direktor Doma zdravlja doktor Branko Popović, uverava da uprkos nezavidnim brojkama, koje od početka jula stižu iz užičkog Zavoda za javno zdravlje, građani nemaju razloga za panikom. Popović kaže da se u dve kovid ambulate sa povišenom temperaturom i respiratornim problemima tokom poslednjih sedam dana u proseku javljalo po 70 pacijenata, dok je na izolacionom odeljenju, zbrinuo 25 pacijenata.

On navodi da će zbog toga zatražiti od Štaba da se od utorka uvede vanredna situacija u opštini.

– Tokom vikenda, i u ponedeljak u dve kovid ambulante pomoć je tražilo oko 200 pacijaneta.Te brojke dovoljan su razlog da uputim predlog Štabu da se sutra uvede vanreda situaciju u opštini – kaže doktor Branko Popović.

Direktor Doma zdravlja dr Branko Popović, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Što se tiče zaštitne opreme, Popović tvrdi da Dom zdravlja raspolaže dovoljnim količinama.

– Država Srbija, odnosno Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja kao i ZC Užice obezbeđuje svakodnevno u dovoljnim količinama lekove, sanitetski materijial, sredstva za dezinfekciju kao i ličnu zaštitnu opremu. Sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje u teškoj situaciji mi imamo – naglašava Branko.

Iako Dom zdravlja ima dovoljno medicinske opreme donacije u zdravstvo, koje su u opštem interesu svih građana Nove Varoši uvek su dobrodošle. Svi zaintersovani pojedinici ili privredni subjeti koji žele da pomognu treba da kontaktiraju rukovodstvo ZC Užice u čijoj nadležnosti je Dom zdravlja.

Direktor Popović navodi da je kod četiri zdravstvena radnika potvrđen slučaj zaraze korona virusom, uprkos tome zdravstvene ustanove imaju dovoljan broj lekara i medicinskog osoblja za normalan rad. On je iskazao zahvalnost svim zaposlenim na predanom angažovanju i radu.

– Tri sanitetska vozila su nam na raspolaganju i sa njima vršimo prevoz pacijenata do užičke bolnice. Za sada to zadovoljava naše potrebe – zaključuje Branko.

PP Media