“Ognjena” zlatna u Čačku

Prijepolje/Čačak – U Institutu za voćarstvo u Čačku proteklog vikenda održana je 9. smotra najboljih srpskih šljivovica.

Ova manifestacija postala je najznačajnije takmičenje za ocenu kvaliteta u svetu najpoznatijeg proizvoda iz Srbije. Ove godine devetočlana komisija, sastavljena od najboljih srpskih stručnjaka za šljivovicu, ocenjivala je ukupno 55 uzoraka, prošlogodišnjih pobednika sa 13 regionalnih takmičenja u Srbiji i Republici Srpskoj.

Po jednoglasnoj oceni organizatora i ocenjivača, ovogodišnje takmičenje bilo je do sada najkvalitetnije i najneizvesnije. Stručna komisija imala je izuzetno težak zadatak da bukvalno u najsitnijim nijansama i detaljima rangira najbolje srpske šljivovice, što potvrđuju i minimalni rasponi između ocenjenih uzoraka.

Vlasnik najbolje srpske šljivovice u 2019. godini je Ilija Rudić iz Borče, čija je rakija osvojila 18, 94 od ukupno mogućih 20 poena.

Među 10 najboljih šljivovica, nagrađenih velikom zlatnom medaljom, čiji se kvalitet meri razlikom od samo 0,25 indeksnih poena, i ove godine svrstana je šljivova prepečenica brenda „Ognjena“, koju proizvodi preduzeće „Braća Tomašević“ iz Prijepolja, sa ocenom 18,72 poena.
„Ognjena“ rakije, uprkos korona krizi, poslednjih par meseci dostupne su potrošačima u Sloveniji i Crnoj Gori. U narednih par nedelja kontigent od čak 14 „Ognjena „ rakija i likera krenuće put Australije.

PP Media