Država izdvaja 60 miliona dinara za sanaciju deponije Druglići kod Priboja

Priboj – Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Srbije, izdvojiće 60 miliona dinara za prvu fazu radova na saniranju deponije “Duboki potok” u Druglićima kod  Priboja. Ugovor su u četvrtak  u Beogradu potpisali ministarka Irena Vujović i predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Deponija Druglići kod Priboja, foto: PP Media

Početak radovi na saniranju deponije očekuju se već ovog leta, nakon sporovođenja tenderske procedure. Prva faza podrazumeva saniranje najvećeg  dela deponije u Druglićima. Njena potpuna rekultivacija i pretvaranje u zelenu oazu, uslediće kada se prestane sa odlaganjem smeća, odnosno kada sa radom počne Transfer stanica “Banjica”, što se očekuje u ovoj godini.

Od saniranja deponije “Stanjevine” na ulasku u Prijepolje, prema potpisanom sporazumu, komunalni otpad pored Priboja i Nove Varoši, na deponiju “Duboki potok” odlaže i opština Prijepolje, koja je tako delom preuzela i obavezu održavanja same deponije.

Saniranje deponije “Duboki potok”  u Druglićima sastavni je deo globalnog projekta  Ministarstva zaštite životne sredine – “Lim bez deponija u toku kroz Srbiju, i umesto njih zelene oaze”.

Tako je pre dve godine nakon čišćenja Potpećkog jezera, prestala sa radom i kultivisana deponija “Stanjevine”, a uzvodno od HE “”Potpeć”, na reci Lim, postavljene su tri rečne pregrade tzv. “lančanice” za prikupljanje i uklanjanje plutajućeg otpada, za šta je resorno ministarstvo izdvojilo oko 70 miliona dinara.

PP Media