Država pomaže u skidanju katanca sa RH Centra “Zlatar”

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će ovih dana raspisati licitaciju za prodaju bivše Specijalne bolnice za lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja na Zlataru.

Javni poziv ovog resora Vlade Srbije trebalo bi da bude prvi korak ka privatizaciji i ponovnom puštanju u rad objekta sa 330 ležajeva, koji je zbog finansijske dubioze i nebrige države zakatančen pre desetak godina.

RH Centar Zlatar čeka kupca, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Novog gazdu bivšeg RH Centra očekujemo uskoro. Plan potencijalnog investitora je da već letos, odmah nakon kupovine, započne kompletnu sanaciju objekta. Biznis planom predviđeno je da u rekonstrukciju i nove moderne sadržaje uloži oko pet miliona evra i u početku zaposli 66 radnika. Zainteresovani kupac, sa kojim pregovaramo gotovo dve godine, poslao je Vladi Srbije još pre par meseci pismo o namerama sa precizno razrađenim poslovnim planom – kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Prema poslednjim informacijama sa kojima raspolažu u opštinskom rukovodstvu, potencijalni kupac bivšeg Zavoda na Zlataru, već je obezbedio značajan deo inventara i opreme kako bi ubrzao proces ponovnog puštanja u funkciju nekada respektabilne turističko-zdravstvene ustanove.

U lokalnoj samoupravi još uvek ne objavljuju ime kompanije spremne da kupi objekat od oko 17.000 kvadrata korisne površine, sem da je reč o ozbiljnim biznismenima, među kojima je i jedan od trenutno najpoznatijih srpskih sportista. Vlasnici ove kompanije sa sedištem u Beogradu su, inače, već nekoliko puta u pratnji opštinskih čelnika obilazili objekat , generalno zadovoljni stanjem u kojem se objekat nalazi.

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja na Zlataru čeka kupca foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Skidanje „katanca sa brave“ ustanove u kome je nekada godišnje ostvarivano preko 70.000 noćenja a za četiri decenije lečeno više od 100.000 pacijenata dovelo bi, kako tvrde u lokalnoj samoupravi, do značajnog porasta broja gostiju i turista, otvaranje najmanje 100 radnih mesta, a korist bi imala i opština jer bi uvećala prihode po osnovu obavezujućih poreza, doprinosa, boravišne takse i drugih naknada.

Specijalna bolnica na Zlataru zatvorena je, inače, pre gotovo jednu deceniju , a nakon višemesečnih štrajkova osamdesetak zaposlenih zbog 11 neisplaćenih ličnih dohodaka i nepovezanog radnog staža. Rehabilitacioni Zavod je svoj konačni sunovrat dočekao sa dugovanjima većim od 140 miliona dinara.

Danas R.Popović i PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *