Država subvencioniše zamenu stolarije u domaćinstvima

Uprava za energetsku efikasnost biće formirana najkasnije do juna i imaće ove godine na raspolaganju fond od oko 15 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka Zorana Mihajlović najavila državnu subvenciju za zamenu stolarije, foto: GZS

Mihajlović je prenela da je želja resornog ministarstva da budući zakon o obnovljivim izvorima energije i izmenjeni Zakon o energetskoj efikasnosti budu spušteni na nivo građana i domaćinstava.

„Industrija i privreda nisu sporni, oni će se i te kako baviti energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima, ali domaćinstva sa jedne strane nisu obučena, a sa druge nisu imala alate i uslove da mogu da se bave energetskom efikasnošću“, objasnila je ona.

U skladu sa tim, Mihajlović je najavila tokom ove godine promene koje će to omogućiti, najavivši da će uprava za energetsku efikasnost biti formirana najkasnije do juna.

„Mi već imamo Fond energetske efikasnosti unutar Ministarstva i sav taj novac će biti prebačen na upravu. Ne samo novac iz budžeta, već od raznih međunarodnih organizacija i naših partnera“, precizirala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, novca će biti dovoljno i već se prave modeli kako da se iskoristi.

„Ukoliko neko hoće da promeni stolariju na stanu od 60 kvadrata, za šta je potrebno približno 1.500 evra, 25 odsto bi bespovratno finansirala uprava za energetsku efikasnost, 25 odsto bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 odsto od samog domaćinstva“, predočila je Mihajlović.

To je, kako je ukazala, jedan od modela koji bi mogao da pomogne da ljudi počnu da izoluju svoje zgrade i stanove ili da menjaju stolariju.

Ona je najavila da će država napraviti posebne programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju.

Takođe, resorno ministarstvo daje mogućnost da stambena zajednica, odnosno cela zgrada, zaključi ugovor i sa upravom i sa jedinicama lokalne samouprave kako bi se uradila izolacija zgrade, pri čemu bi uprava učestvovala u finansiranju tog projekta.

PP Media