Državni revizori stižu nenadano

Gotovo milion evra “teške” su javne nabavke koje je Grad Užice lane sproveo mimo zakona. Kako su utvrdili državni revizori, koji su tokom ove godine “češljali” poslovne knjige ove lokalne samouprave, 114,47 miliona dinara iz džepa poreskih obveznika potrošila je lokalna vlast za radove na infrastrukturi i objektima, a da nije poštovala propise u nabavkama. Pored ovog iznosa, gradske vlasti Užica potrošile su još osam miliona dinara, a da nisu ni sprovele javne nabavke u slučajevima kada je to bilo obavezno!

Jubilarni, hiljaditi po redu izveštaj koji je uradila Državna revizorska institucija, odnosi se upravo na zbirne finansijske izveštaje Grada Užica i pravilnost poslovanja. Na juče održanoj konferenciji za novinare, povodom jubilarnog izveštaja, predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović najavio je veću efikasnost u kontroli budžetskih korisnika.

– DRI će nastaviti da obavlja reviziju, ali će ta osnovna nadležnost biti rađena na brži i efikasniji način kako bi mišljenje DRI stiglo na vreme i bilo deo završnog budžetskog računa, što do sada nije bio slučaj – ukazao je Pejović. – Nećemo gubiti vreme, fokusiraćemo se samo na najznačajnije teme. Revizor ne mora da gleda sve, ali kada gleda mora gledati najrizičnije teme.

U vezi s tim su ove godine, u sektoru za lokalnu vlast, izabrane tri teme, i to one kod kojih su do sada primećene najveće nepravilnosti. To je preuzimanje obaveza iz budžeta, obračun plata i javne nabavke, na koje se odnosi više od 60 odsto do sada utvrđenih nepravilnosti. Ovakav način revizije omogućiće više prekontrolisanih korisnika, koji više neće moći da se “opuštaju po četiri, pet godina” posle obavljene revizije do nove kontrole na kojoj često imaju još gore rezultate.

PODNELI 571 PRIJAVU

DRI je, tokom 11 godina postojanja, izrekla kontrolisanim budžetskim korisnicima ukupno 10.209 preporuka. Kako je istakao Duško Pejović, DRI je do sada podnela 229 krivičnih prijava, 571 prijavu za privredni prestup, 1.868 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 70 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, kao i 134 informacije koje su podnete tužilaštvima.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *