Dva miliona za najbolje u Sastavcima (video)

Duže od pola veka, svakog 1. maja, na tromeđi Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, održavaju se Omladinske seoske igre „Sastavci” gde je glavna premija dva miliona dinara, ali za infrastrukturne radove na teritoriji one mesne zajednice koja odnese pobedu u generalnom plasmanu.

Ove godine na 57. „Seoskoj olimpijadi”, kako je nazivaju meštani, glavna nagrada otišla je u MZ Batkovići, dok je na drugom mestu bio domaćin a treća pozicija je pripala MZ Borak.

Odbojkaški tim spreman za takmičenje, foto: RINA

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović kaže da je ovo već treća godina za redom da se ovaj iznos opredeljuje za glavnu nagradu.


„Sveukupni pobednik odlučuju šta će sa novcem da uradi, da li će da pravi teniski teren, ili će svom mestu obezbediti asfalt, pa sutra kada njime prođe da mu srce bude puno što je uspeo da nešto uradi za svoje selo. Ovo takmičenje je primer besmislenosti dešavanja na Balkanu, ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojno, ljude, sudbine, istoriju. Ovo je primer i besmislenosti kompletne političke situacije, mogu reći, proteklih sto godina”, rekao je Rvović.

Predsednik opštine Lazar Rvović i predsednik MZ Sastavci Sveto Vilotić, foto: RINA

Takođe, selo Sastavci kao najveća MZ u opštini na Limu, uskoro će dobiti istureno odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova opštine.
„Meštani će moći da izvade ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu i ostala lična dokumenta da ne idu u Priboj, a na usluzi im je i ambulanta koju finansira lokalna samouprava, što inače, nije u njenoj nadležnosti, a sve u cilju da se pomogne građanima”, kaže Rvović.

Predsednik MZ Sastavci Sveto Vilotić istakao je da će im to dosta pomoći, jer neće morati da prelaze četiri granice.

„Ne delimo građane po naciolnosti i veri ovde svima pomaže opština Republike Srbije kojoj pripadaju sve institucije, a Opštine Priboj nam je pomogla da organizujemo i igre”, rekao je Vilotić.

Seoska olimpijada je nastalo još kada je država bila jedna, a održavalo se bez prekida i u toku rata i bombardovanja, a i danas kada granica prolazi kroz spavaće sobe i deli grobove predaka, nije se ugasila.

Ahmet Mandal kaže da je muslimanske veroispovesti ali srpske nacionalnosti. On je u organizaciji i Savetu MZ Sastavci od 2001. godine.

Nadmetanje u fudbalu, foto RINA

Takmičenje je specifično i po sadržaju, od skokova u dalj, trčanja sokakom pa do bacanja kamena sa ramena i u muškoj i u ženskoj kategoriji, a dešavalo se da učestvuje i 42 ekipe samo u fudbalu.

U toku prvomajskog zanosa često bude na stotinu međunarodnih incidenata, jer lopta ili kamen olako iz Bosne i Hercegovine preleti u Srbiju i obrnuto.

Dodela pehara najboljima u Sastavcima, foto RINA

I tako ovo jedinstveno mesto u Srbiji a možda i u svetu, osim što je medijski eksponirano kao najveća „granična zavrzlama” između Srbije, BiH i Crne Gore, čuveno je i po Omladinskim seoskim igrama, gde je golman u jednog državi a centarfor nekoliko stotina puta pretrči u drugu.

Tradicionalno za 1. maj koji je ujedno i dan MZ Sastavci, organizuje se ovo sportsko takmičenje. Na programu je osam disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji (trčanje na 1.500 metara, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, povlačenje konopca, streljaštvo, turniri u malom fudbalu, odbojci i šahu) koja okupe oko 500 učesnika iz svih seoskih MZ Priboja kao i susednih opština iz Bosne i Hecegovine i Crne Gore.

Uz sportska nademetanja u Sastavcima se organizuje i narodno veselje koje okupi i više hiljada gostiju sa cele tromeđe.

GZS i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *