Otpuštanje radnika u JKP „Lim“ ugrožava bezbednost građana Prijepolja

Talas otpuštanja radnika javnih preduzeća u opštini Prijepolje najviše su pretrpeli zaposleni u JKP „Lim“. Čak za oko osam zaposlenih u ovom preduzeću, od ukupno deset, spremljen je prekid ugovora na određeno vreme, koji im je odmah po tom i uručen.
Preduzeće koje je u ovoj opštini zaduženo za održavanje higijene grada, vodosnabdevanje i kontrolu kanalizacione mreže, kao i pružanje usluge grejanja do nedavno je imalo problem sa manjkom radnika, jer je prema odlukama Vlade Republike Srbije na snazi bio zakon o zabrani zapošljavanja, koji još uvek traje. Sa kojim problemima će se ovo preduzeće suočiti sada sa osam manje zaposlenih? Hoće li zaposlenima biti produženi ugovori ili će na njihovo mesto doći novi radnici, ostaje da se vidi.
Suaniti Čelebić, diplomirani tehnolog, koja je u pomenutom preduzeću do juče radila na kontroli vode, takođe je prekinut ugovor. „Juče me je pozvala šefica i rekla da od danas ne dolazim na posao i da mi je prekinut ugovor, o čijem produžetku će u ponedeljak odlučivati Opštinsko veće. Mene samo zanima ko će narednih dana raditi na kontroli vode na postrojenjima u Seljašnici i Brodarevu, što je od javnog značaja, gde sam kao jedini tehnolog bila angažovana“, kazala je Čelebić za naš portal.
Otpuštanje radnika pretrpela je i novoizgrađena savremena fabrika vode u Brodarevu, gde su zaposleni obučeni za njeno održavanje takođe „popili“ otkaz. „Fabrika je trenutno u rukama vodoinstalatera, a potrebna kontrola na ovom mestu je čitavih 24h tokom dana. Zabrinuti smo kako će sve funkcionisati, jer čovek koji sada tu radi niti je prošao obuku za održavanje fabrike vode, niti fizički može da postigne da tamo boravi u tri smene“, kaže predsednik MZ Brodarevo Semir Adilović.
Direktor JKP „Lim“ Aziz Hadžifejzović kaže da je i do sada u ovom preduzeću postojala praksa prekidanja ugodora na određeno vreme, te da bi nakon par dana ti ugovori bili produženi. Hadžifejzović nije mogao da potvrdi da li će i ovoga puta njegovim radnicima biti produžen radni odnos, ali je istako da očekuje da će taj problem uskoro biti rešen, jer potreba za radnom snagom u njihovom preduzeću itekako postoji. „Hoće li radnicima biti produženi ugovori znaćemo u ponedeljak kada će o tome odlučiti Opštinsko veće“, ističe direktor JKP „Lim“.
Pored brojnih javnih preduzeća u opštini Prijepolje menjanje vlasti do sada su najviše osetili zaposleni u JKP „Lim“. Pre osam godina ovim preduzećem rukovodila je SDP, četiri godine kasnije ono je „pripalo“ SDA, dok će za izvesno vreme po novom koalicionom dogovoru na njegovom čelu biti kadar DPS-a. Svakoj smeni direktora prethodila je izmena kadra, pa je u ovom preduzeću i kadrovska postava manjana smenom direktora. Više sreće imaju radnici koji su zaposleni po ugovorima na neodređeno vreme, ali po onome što najavljuje „nova“ vlast i predstavnici partije kojoj je „pripalo“ ovo preduzeće i za njih postoji bojazan.
PP Media