Evropski parlament predložio: Ukinuti pomeranje

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom predlaže odustajanje od pomeranja sata.Evropska poverenica za saobraćaj Violeta Bulc, koja je u ime Komisije učestvovala u raspravi, poručila je da bi dopuštanje državama članicama da slobodno odluče da primene nekoordinisane promene računanja vremena bilo – štetno za jedinstveno tržište Unije. Zbog toga je, poručila je, protiv rezolucije.

O ovoj temi Evropski parlament je glasao na predlog građanskih inicijativa koje su, kako su navele, zabrinute zbog zdravstvenih efekata promene vremena dva puta godišnje.

Zagovornici ukidanja ističu kako, osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, pomeranje kazaljki na satu dovodi do većeg broja saobraćajnih nesreća, “više poremećaja” u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mestu.

Pored toga, zagovornici ukidanja ističu kako je pomeranje sata uvedeno u cilju uštede energije, međutim taj cilj, prema njihovom mišljenju, nikad nije ispunjen.

Komisija i Bulc odbacili su tezu da pomeranje sata negativno utiče na zdravlje ljudi. Bulc je navela kako nije jasno kako bi zdravlje bilo bolje da se konstantno ostane na letnjem ili zimskom računanju vremena.
Izvor: N1