Novi protest radnika Fapa, najavljuju štrajk glađu

Štrajkački odbor Fabrike automobila Priboj pozvaće radnike da u utorak stupe u generalni štrajk, i to samo dva meseca nakon što je prethodni zamrznut.Razlog su, kažu vođe protesta, neispunjena obećanja koja im je u martu dala Vlada Srbije.
Prethodno smo dobili čvrsta obećanja premijera Aleksandra Vučića da će FAP opstati i da neće otići u stečaj. Pre neki dan, posle sastanka sa MMF, čuli smo da je sudbina nekoliko fabrika, među kojima je i FAP, pod znakom pitanja – kaže Miroslav Mršević, predsednik štrajkačkog odbora. On dodaje da bi radnici najviše voleli da ostanu i rade.
Protestom, koji će se verovatno pretvoriti u štrajk glađu, zahtevaćemo istinu. Ako se sprema gašenje, onda insistiramo na 300 evra po godini, na povezivanju radnog staža i isplati svih zarada. A duguje nam se od novembra do danas – kaže Mršević.
U martovskim pregovorima, kada je deo zaposlenih u upravnoj zgradi štrajkovao glađu, „kamiondžijama“ je obećano da otpremnine neće biti manje od socijalnog programa iz 2013, to jest 300 evra.
Posle svega, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović poručio je da ne možemo dobiti više od 200 evra. Pre tri godine 10 odsto zaposlenih je uzelo otpremninu, a većina je ostala verujući premijeru da će fabrika uspešno poslovati – kaže Mršević, i priznaje da je Vlada ispoštovala deo dogovora te da su za 30 dana isplaćene tri zaostale plate.

Hteli na sednicu, ali je odložena

Miroslav Mršević kaže da su radnici hteli da u ponedeljak prisustvuju konstitutivnoj sednici SO Priboj koja je naprasno pomerena za 15. jun. Uveren je da je do odlaganja došlo zbog straha od radničkog bunta. Na zvaničnom sajtu opštine Priboj potvrđeno je pomeranje sednice zbog „dodatnih konsultacija u vezi s definisanjem većine“.
Izvor: pribojonline