Evropski PROGRES: Među nagrađenima i Erna Paljevac iz Nove Varoši

Svečana dodela nagrada i promocija kalendara održane su danas u Kulturnom centru u Leskovcu, gde su menadžer programa Evropski PROGRES Grem Tindal i gradonačelnik Goran Cvetanović uručili laptop, tablet računare i mobilne telefone za 12 najboljih srednjoškolaca i srednjoškolki čiji se radovi nalaze na stranicama kalendara Evropskog PROGRESa za 2016. godinu. Kalendar Evropskog PROGRESa za dolazeću godinu pored prva tri nagrađena rada krasiće i radovi Nenada Drugovića i Erne Paljevac iz Nove Varoši, Milana Veličkovića i Aleksandre Stojanović iz Surdulice, Amara Hadžibegovića iz Novog Pazara, Reqibe Neziri iz Preševa, Milene Milošević iz Leskovca, Sadmira Hadžibegovića iz Sjenice i Jovane Stefanović iz Aleksinca.
Tehnička škola „Nikola Tesla” iz Surdulice je na osnovu broja i kvaliteta pristiglih radova proglašena za najbolju školu, a kao nagradu je dobila laptop računar, projektor i platno za projektor.
Kako je istakao Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa, ovaj događaj je do sada bio simbol Nove godine a sada postaje i simbol novih ideja. „Mladi iz jugoistočne i jugozapadne Srbije su kroz predloge svojih projekata pored velike kreativnosti i talenta pokazali da žele da se obrazuju, posećuju kulturne sadržaje u svom kraju, unaprede zaštitu životne sredine i ono što je posebno važno da brinu o najranjivijim grupama stanovništva. Pokazali ste da cenite istinske evropske vrednosti, a nadam se da će Evropski PROGRES uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske moći da pomogne realizaciju projekata u ovim oblastima“, dodao je Tindal i čestitao učesnicima i učesnicama što razmišljaju o tome kako da poboljšaju svoje okruženje i svoju budućnost u Srbiji učine boljom.

Gradonačelnik Leskovaca Goran Cvetanović je čestitao nagrađenim učenicima i učenicama i izrazio zadovoljstvo saradnjom sa programom Evropski PROGRES i prethodnim programom EU PROGRES koji su uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske u Leskovcu podržali projekte u vrednosti od više od 800.000 evra.
Program Evropski PROGRES nastavlja tradiciju organizovanja likovnih konkursa za srednjoškolce koju su uspostaviliprethodni razvojni programima PRO, MIR i EU PROGRES a finansijski podržavaju Evropska unija i Vlada Švajcarske. Likovni konkursza kalendar programa Evropski PROGRES za 2016. godinu organizovan je tokom oktobra i novembra 2015. za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija u 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije. Na konkurs je pristiglo 117 radova iz 29 škola, a konkurs je ovogodišnjom temom imao za cilj da podstakne mlade da razmišljaju i aktivno se uključe u potencijalne projekte koji bi doprineli unapređenju kvaliteta života lokalne zajednice, naročito mladih.
PP Media