Fap će početak naredne godine dočekati sa 200 zaposlenih

Trgovinski sud u Užicu usvojio je Unapred pripremljeni plan reorganizacije za nekadašnjeg uspešnog giganta, Fabriku automobila Priboj. Takođe, poverioci su se odrekli svojih potraživanja, što znači da FAP neće otići u stečaj. Ovom odlukom Fabrika automobila u Priboju prelazi u vlasništvo države Srbije i nastavlja da posluje na zdravim i stabilnim nogama.
Predsednik ovdašnje opštine Lazar Rvović kaze da je ovo bio jedini pravi način da se firmi da nova šansa za oporavak, te da se ona nikako ne sme propustiti.
“Svi dosadašnji pristupi rešavanju problema u Fapu bili su pogrešni. Ovo je za Vladu Srbije možda bio teži put ali za nas i držvavu je bolji. Moramo sačuvati proizvodnju kamiona, mi hocemo da Priboj bude i grad gde će se proizvoditi malina ali nećemo da budemo malinarski grad. Hocemo da se bavimo i stočarstvom ali nećemo da budemo stočarski kraj. Priboj je industrijski grad i hoćemo tako da ostene”, smatra prvi čovek ove opštine, Lazar Rvović.

Najveće zasluge za opstanak Fapa pripadaju predsedniku opštine Lazaru Rvoviću, foto: www.ppmedia.rs

Najveće zasluge za opstanak Fapa pripadaju predsedniku opštine Lazaru Rvoviću, foto: www.ppmedia.rs


Zadovoljstvo zbog prihvatanja UPPR-a nekriju ni iz rukovodstva Fapa. Pomoćnik generalnog direktora za ekonomiju i komercijalu, Milan Kostić ističe da se firma nalazi u jednoj zdravoj poziciji te da nema dugovanja, ali ima proizvodni program i kapacitete.
“Dolaskom novog menadžmenta polovinom marta napravljen je akcioni plan za konsolidaciju Fap korporacije, koji je bio koncipiran u četiri faze. Pronašli smo rešenje za štrajk radnika i pokrenuli proizvodnju, zatim smo u drugoj fazi uradili socijalni program i rešili problem isplate zaostalih zarada. U okviru treće faze prihvaćen je UPPR, što prestavlja veliko zadovoljstvo za sve nas ali i veliku obavezu, zbog ukazanog poverenja od strane poverilaca. Četvrta faza obuhvata obezbeđenje posla i poslovanje na zdravim i održivim tržišnim principima.Već imamo ugovoren posao od 2,3 miliona evra za domaćeg kupca koji će dalje izvoziti kamione prema Emiratima. Na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima uposlili smo 135 radnika a do kraja godine taj broj biće uvećan za još 50”, kaže pomoćnik direktora Fapa Milan Kostić.
Milan Kostic pomocnik direktora za ekonomiju i komercijalu, foto: www.ppmedia.rs

Milan Kostic pomocnik direktora za ekonomiju i komercijalu, foto: www.ppmedia.rs


Građani opštine na Limu kažu da je i njima laknulo kada su čuli vest da Fap neće otići u stečaj, te da zahvalnost duguju lokalnom rukovodstvu i Vladi Srbije što ih, kako kažu, nije zaboravila.
“U Fapu sam dočekao penziju, ovo je prilika i da se omladina u Priboju nečemu nada. Sve ove zgrade oko nas izgrađene su zahvaljujući Fapu a nekada bila livada”, ističe penzioner Izet Bahor.

“Nikada nisam bila radnik Fapa, niti je bio bilo ko iz moje porodice, ali kao neko ko živi u Priboju i ko planira ovde da ostane smatram da je dobro što Fap nije zatvoren. Mozdra je moglo i bolje rešenje da se pronađe ali moglo je i mnogo gore”, tvrdi mlada meštanka Priboja Antonela Živković.
PP Media