USAID pomaže razvoj privatnog sektora

Na Zlataru je održan trening namenjen dobitnicima bespovratnih sredstava u okviru programa projekta podrške razvoju privatnog sektora i jačanja konkurentnosti i inovativnosti malih, mikro i srednjih preduzeća u južnoj i jugozapadnoj Srbiji podržanog od strane američkog USAID-a.Treningu je prisustvovalo 15 preduzetnika iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši dobitnika grantova u ovom projektu.

Cilj projekta je jačanje sektora malih, mikro i srednjih preduzeća i preduzetništva u odabranim regionima širim povezivanjem, odnosno unapređenje njihovog razvoja kroz povećanje prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta.

– Kada smo pre četiri godine počeli sa realizacijom ovog projekta cilj je bio da se poveća prodaja, kao i povećanje novih radnih mesta, sada četiri godine kasnije vidimo da to daje željeni rezultat – rekla je Nataša Jovanović ispred Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Ovim projektom je u dva navrata sa teritorija Prijepolje, Priboj i Nova Varoš podržano 15 privrednih subjekata iz oblasti lake industrije, agrobiznisa i tekstilne indstrije, a pojedinačni grantovi iznosili su 7500 dolara. Korisnici podrške projekta su imali priliku da na ovom treningu steknu znanje o mogućnostima plasiranja svog proizvoda na veće tržište.

– Pomoć mi je mnogo značila jer sam tako obezbedio mašine, a cilj u budućnosti jeste povećanje poslovnog prostora kao i plasiranje prizvoda u inostranstvo – kazao je Stefan Otaševic koji se bavi prizvodnjom nameštaja u Priboju koji je uz pomoć RRAZ i USAID uspeo da obilaskom sajmova nauči kako da na najbolji način plasira svoj proizvod.

Pored privrednika korisnika sredstava u projektu, zatim stručnih službi Regionalne razvojne agencije Zlatibor treningu su prisustvovali i predstavnici iz Razvojne agencije Srbije koji su iskazali zadovoljstvo načinom na koji je sve proteklo.
PP Media