FAP u stalni radni odnos primio 17 radnika

Pribojski FAP primio je u petak 17 radnika na neodređeno vreme. Prema rečima generalnog direktora Milutina Živkovića, pred Fapom je nova šansa i izazovan period u kome treba realizovati ugovorene poslove. Od uspeha tih poslova zavisi i dalja sudbina FAPa ali i nova zapošljavanja koja su planirana u martu.

Foto: PP Media

U pokušaju da reše hronične probleme nekada najčuvenije fabrike u Priboju izražene kroz neefikasnost poslovanja, koji su najviše  vidljivi u proizvodnji, novo rukovodstvo FAPa donelo je odluku da danas zaposli  17 radnika na neodređeno vreme.

-Sa tom praksom planiramo da nastavimo ali to mora proisteći iz drugačijeg odnosa prema poslu, ne samo danas primljenih već i drugih zaposlenih angažovanih po raznim osnovama. Zatekli smo tešku situaciju, ali imamo dobru volju i želju da pre svega ispoštujemo obavezu koju smo preuzeli prilikom poslednje posete Ministarstvu odbrane u Beogradu, jer od toga zavisi niz novih poslova koji nas čekaju u ovoj godini – ističe generalni direktor Fapa prof. dr. Milutin Živković.

Foto: PP Media

Do sada je samo 7 radnika od 259 u Fapu bilo zaposleno na neodređeno vreme. Svi ostali su bili angažovani po ugovoru o delu ili privremeno-povremenim poslovima što je rezultiralo nezadovoljavajućim odnosom prema radu  bez merljivih rezultata a samim tim i brojnim kašnjenjima,  sa realizacijom nekih poslova se kasni i po godinu dana.

– Zamislite – kasnite nešto godinu dana i onda odete i tražite da vam neko nešto plati, jer nemate radnicima da isplatite plate. Sa tom praksom mora da se prestane – naglašava generalni direktor Živković.

Ipak, za radnike koji nisu imali nikakvu pravnu sigurnost obzirom da se ugovorom o delu ili pp ugovorom ne zasniva radni odnos, 13. januar je veliki dan- potpisali su ugovor na neodređeno što ih motiviše da se u budućnosti još više zalažu da unaprede svoj položaj ali i ličnim angažmanom pomognu, da se nekadašnji gigant, podigne na noge.

– Radim ovde već godinu i po dana po osnovu ugovora o privremeno-povremenim poslovima. Nikad nisam radila kao autoelektričar ali dobila sam šansu, trudila sam se i trud se isplatio. Ugovor na neodređeno mi puno znači i trudiću se i dalje da opravdam ukazano poverenje – kaže radnica Dušanka Bukvić

Stručna sprema zaposlenih je šarenolika – od diplomiranih inženjera do radnika iz neposredne proizvodnje, pre svega obrade materijala.

Prema rečima generalnog direktora, Milutina Živkovića, Fapu su potrebni mladi, stručni ljudi, konkretno u proizvodnji i zato je neophodno da iskoriste priliku koju im nudi lokalna samouprava kroz plaćanje školovanja u odeljenju mašinskog inžinjerstva iz Trstenika.

Krajem decembra, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je „FAP korporacija“ a.d u Priboju, gde je prisustvovao potpisivanju ugovora za izradu teretnih automobila za transport daljinski pilotiranih vazduhoplova i izradu borbenih oklopnih vozila za potrebe Vojske Srbije. Potpisana su 4 ugovora vrednosti 370 miliona dinara a tom prilikom, Vučević je najavio i novi posao za Fap u vrednosti od 2 milijarde dinara.

–  Sve je moguće, pod jednim uslovom – da FAP poštuje rokove – poručio je tada ministar odbrane Miloš Vučević.

Novo rukovodstvo već radi na iznalaženju novih izvora prihoda a krajem naredne sedmice moguće je ugovaranje i novih poslova, kako bi se osiguralo poslovanje FAPa i utabao put ka njegovoj svetlijoj budućnosti.

– Nismo imali drugo rešenje već da prihvatimo uslove koje nam je nametnulo Ministarstvo. Nada se da ćemo preuzete obaveze prema Ministarstvu ispuniti u roku i tad ćemo znati jesmo li na dobrom putu ili ne. Građani Priboja treba da znaju- ako ne bude efekata, pitanje je šta će biti sa Fapom.

PP Media