U Novoj Varoši 660 birača manje nego pre tri godine

Nova Varoš – U opštini Nova Varoš na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra moći će da glasa 12.528 birača. To je 667 birača manje nego na izborima koji su na svim nivoima održani pre tri godine.

Foto: A.Rovčanin

Deo Novovarošana koji imaju zvanično mesto prebivališta u rodnom gradu, glasaće međutim u drugim mestima u Srbiji gde trenutno borave zbog posla ili školovanja, a deo i u inostranstvu. Кako je saopštila Republička izborna komisija, u 35 zemalja širom sveta biće otvoreno 81 biračko mesto za ukupno 32.216 državljana Srbije koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu.

-Oko 160 Novovarošana prijavilo se da glasa u mestu boravišta u inostranstvu, najviše u zemljama Evrope. Zanimljivo je da će na nekom od biračkih mesta u našoj opštini glasti i desetak vikendaša, koji su se prijvili da glasaju ovde, po izabaranom mestu boravišta- kaže za „Varoške novine“ Mirel Roljević, načelnik Opštinske uprave u Novoj Varoši, koja ažurira birački spisak za područje jedinice lokalne samouprave.

U nedelju 17. decembra u novovaroškom kraju glasaće se na 39 biračkih mesta, od kojih je 10 u gradu, kao na referendumu za ustavne promene koji je održan u januaru ove godine.

-Birališta će biti otvorena u vremenu od 7 do 20 časova, a da bi glasali građani će morati da pokažu na uvid važeću ličnu kartu ili pasoš. Maloletna lica koja stiču biračko pravo najkasnije na dan izbora 17. decembra, mogu glasati samo ukoliko su se upisala u jedinstveni birački spisak – pojašnjava Jelena Leković, predsednica Opštinske izborne komisije.

Poslednji izbori na svim nivoima održani su 21. juna 2020. godine i na njima je u Novoj Varoši pravo glasa imalo 13.195 birača, dok je 16. januara ove godine na referendumu za ustavne promene moglo da glasa 12.879 upisanih u birački spisak.

Pravo glasa na predstojećim izborima imaće 6.500.165 građana Srbije.

Varoške novine i PP Media