Fasada na džamiji u Komaranu urađena sredstvima donatora

Prijepolje/Brodarevo – Odlukom o sufinansiranju programa za izgradnju, održavanje i obnovu verskih objekata iz budžeta opštine Prijepolje u prošloj godini Mešihatu islamske zajednice u Srbiji, Medžlisu Prijepolje dodeljeno je 375 hiljada  dinara za izgradnju termofasade na džamiji u Komaranu – Bukoviku. Međutim žitelji ovog kraja kažu da su fasadu na džamiji izgradili o svom trošku još 2015. godine, te da su novac za to dali komaranci koji rade u Nemačkoj.

Fasada na džamiji u Komaranu urađena 2015. godine sredstvima donatora, foto: www.ppmedia.rs

Meštani komaranskog kraja kažu da su zgroženi informacijom koju su saznali iz medija da je lokalna samouprava preko Mešihata islamske zajednice u Srbiji finansirala u prošloj godini izgradnju termofasade na džamiji u Komaranu. Jedan od najvećih donatora Avdo Rovčanin, koji je ceo svoj radni vek proveo u Nemačkoj, tvrdi da je fasada rađena 2015. godine, baš kao oluci i patos te da je novac u iznosu od gotovo 4 hiljade evra obezbedila dijaspora. U prilog takvoj tvdnji na uvid pruža kompletnu dokumentaciju koja je pratila te 2015. godine ulepšavanje komaranske džamije.

Avdo Rovčanin najveći donator za izgradnju fasade na džamiji u Komaranu, foto: www.ppmedia.rs

– Sredstvima naših ljudi koji rade u dijaspori urađena je fasada na džamiji 2015. godine. Takođe, tada je sređeno džamijsko dvorište, mejtef, oluci i patos. Mešihat islamske zajednice u Srbiji, Medžils u Prijepolju za ovaj posao nije dao nijedan dinar, nije tačno da su oni radili fasadu prošle godine ona je urađena 2015. godine. Za sve postoje papiri i validna dokumentacija – ogorčeno priča Avdo.

Priznanice o donaciji za izgradnju fasade, foto: www.ppmedia.rs

On navodi i da su majstori koji su radili fasadu, radove izveli po znatno nižoj ceni od tržišne. Takođe naglašava i da je materijal nabavljen u preduzeću “Mušović” doo i da je vlasnik te firme izašao u susret i znatno snizio cene građevinskog materijala.

Rovčanin ističe i da manipulacija verskih lica, koja svojim delima pokazuju da im ništa nije sveto samo tera donatore i ljude iz dijaspore koji su uvek spremni da pomognu.

Ostaje nejasno za koju namenu je novac dobijen od opštine Mešihat islamske zajednice u Srbiji, Medžlis Prijepolje utrošio. U šturom izveštaju dostavljenom lokalnoj samoupravi samo u poslednjem pasusu se navodi da je fasada na džamiji urađena sredstvima koje je dodelila opština Prijepolje. Međutim, nakon dokumentacije koju je pokazao Rovčanin izvesno je da je fasada rađena 2015. godine i da je finansirana od strane donatora.

Ono što bi trebalo da pojasne verska lica koja vode Mešihat islamske zajednice u Srbiji, Medžlis Prijepolje jeste gde je završio novac koji im je dodelila opština.

Po svemu sudeći, pored neimara koji su radili na uređenju džamije u Komaranu posla će biti i za nadležne državne organe.

PP Media