Finci sve dalje od kupovine Fap-a

Ni posle nekoliko meseci pregovora Vlade Srbije i „Sisu auta“, koji je jedini dostavio privatizacionu ponudu i čiji vlasnik Timo Korhonenen je u maju prošle godine radnicima FAP-a najavio bolje dane u njegovoj kompaniji, stvari nisu pomerene sa mrtve tačke. Izgledi da Skadinavci uđu u fabriku su minimalni, a razlog su, uslovi Finaca.
• Zapelo je na prvoj tački pregovora. Vlada insistira na 600 zaposlenih od kojih bi 200 počelo da radi na dan pokretanja proizvodnje. Finci su odgovorili kontrauslovom – investicijama i garanacijama koje bi snosila vlada, a koje su nerealne. O kojoj sumi se radi, kakve investicije i garancije traže sagovornici – ostalo je nepoznato. Ta tajna čuva se u Vladi – saznaje se od sagovornika upućenog u pregovore.
Krah pregovora sa „Sisu autom“ menadžmentu i sindikalcima FAP-a nagovestio je i premijer Aleksandar Vučić koji nije detaljisao o uslovima Finaca, ali je predočio da traže nerealno veliki novac. Vučić je ipak obećao kamiondžijama da ih država neće ostaviti na cedilu i da „Sisu auto“ nije poslednja nada.
Na ovo upućuje i činjenica da je u Priboju boravila delegacija „Tatre“.
• Česi su se obratili Vladi i poslali pismo o namerama. Mada nisu stavili cifre na sto, saznali smo da su mnogo ozbiljniji i konkretniji od Finaca, i kada su u pitanju radna mesta i obim proizvodnje. „Tatra“ je pre četiri godine promenila vlasnika i za ovo vreme prošla put od tačke na kojoj se danas nalazi FAP do jedne od najozbiljnijih autokompanija u Evropi – priča naš izvor.
Saznanja donekle potvrđuje Zoran Zaković, generalni direktor FAP-a, koji kaže da se u pregovorima sa Fincima nije odmaklo jer se zbog zakonske regulative ponuda Vlade nije približila onoj koju su dostavili Skandinavci.
Pregovori s “Tatrom”
– Češki biznismen Jaroslav Strand, vlasnik kompanije „Excalibor group“, koja je kupila „Tatru“, krajem avgusta je posetio fabriku povodom potencijalne saradnje. Znamo da je premijer Češke bio u Srbiji, znamo da je premijer Vučić zadužio neke ljude da pregovaraju sa „Tatrom“ – kaže Zoran Zaković.
Izvor : Blic i PP Media