Godišnjica zločina u Sjeverinu

Priboj – Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ocenilo je danas da je otmica civila iz Sjeverina bila „otvorena agresija prema osobama druge etničke pripadnosti“.

Na današnji dan 1992. godine pripadnici srpske paravojne formacije „Osvetnici“, kojom je komandovao Milan Lukić, oteli su 16 osoba bošnjačke nacionalnosti koji su iz sela Sjeverin autobusom krenuli na posao u Priboj.

Autobus je zaustavljen u selu Mioče, na području Rudog u BiH, i iz autobusa su izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti – 15 muškaraca i jedna žena.

Kamionom su odvezeni su u hotel „Vilina Vlas“ u Višegrad. Posle nekoliko dana psihičke i fizičke torture, civili su streljani, a tela su bačena u Drinu. Sve žrtve su bile državljani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu je osudio Djordja Ševića na 15 godina zatvora, te Dragutina Dragićevića, Milana Lukića i Olivera Krsmanovića na po 20 godina zatvora.

„Sjeverin je tužna priča o proterivanju Bošnjaka iz Sandžaka. Ona pokazuje da su ljudi u tom području doživljavali represiju samo zbog drugačijeg imena, a o tome se danas malo govori“, kazao je Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a.

Prema njegovim rečima, Sjeverin pokazuje da slučaj otmice nije bio nikakav unutrašnji rat u BiH, već „otvorena agresija prema osobama druge etničke pripadnosti“.

„U tom slučaju nije bilo važno da li ste državljanin SR Jugoslavije ili Bosne i Hercegovine, nego je presudno bilo što se zovete drugačije“, ističe Ćudić.

Izvor: Sto plus