Gori deponija Stanjevine, Hodžić: Zadnji je čas da se jednom zauvek zatvori i sanira

Prijepolje – Požar na deponiji Stanjevine koji tinja od sinoć trenutno je pod kontrolom, a na terenu se nalaze ekipe JКP “Lim” koje natapanjem vodom onemogućavaju da se razvije plamen.

Deponija Stanjevine ponovo u plamenu, foto: A.Rovčanin

Do požara je došlo samozapaljenjem, što je uobičajeno, s obzirom na količinu otpada i gasove koji se oslobađaju, kazao je za Glas zapadne Srbije komandir vatrogasno – spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Кovačević.

“Ekipa vatrogasaca je cele noći dežurala, danas su tu ljudi iz kominalnog preduzeća, s obzirom da nema otvorenog plamena najbolje rešenje je zatrpavanje šutom i zemljom. Sada se sa deponije razvija gust dim”, kazao je Кovačević.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Prijepolje Esada Hodžića, ovakvi požari su posledica dugogodišnjeg odlaganja otpada na neprimeren način i na žalost uvek nakon dužeg sušnog perioda dođe do ovakvih incidenata koji ugrožavaju zdravlje ljudi, ali utiču i na opšte zagađenje.

“Ovo je ko zna koji požar po redu i zaista je krajnji čas da se tome stane u kraj. Odluka o najskorijem zatvaranju deponije, koliko već u petak, sigurno je jedna od najvažnijih za sve građane Prijepolja”, kazao je Hodžić i dodao da bez podrške države ovako nešto ne bi bilo moguće sprovesti u delo.

On je istakao da je prvi korak u rešavanju ovog problema izgradnja transfer stanice Banjica i koja će se graditi sredstvima opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, a da će i država imati svoj udeo u svemu tome.

“Sada smo u fazi potpisivanja sporazuma o finansiranju izgradnje, a potom sledi rapisivanje javnih nabavki”, kazao je Hodžić.

GZS i PP Media