Gorivo pojeftinilo za mesec dana za oko sedam dinara

Gorivo je pojeftinilo u prethodnih mesec za oko sedam dinara, benzin za 7,7 dinara i evrodizel za 5,5 dinara, rečeno je u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

To sniženje maloprodajnih cena goriva korespondira sa padom cena na globalnim berzama, rekao je generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović.

“U prethodnih mesec dana maloprodajne cene za litar benzina dostizale su 157,9 dinara, a već danas su 150,2 dinara. Takođe, evrodizel je dostigao cenu od 169,9 dinara, dok je danas već na 164,4 dinara”, rekao je Mićović.

Napomenuo je da UNKS svake srede izračunava prosečne maloprodajne cene na tržištu i da će za dva dana imati detaljnije informacije.

Mićović ističe da ne može da prognozira kako će se kretati cene u narednom periodu, s obzirom na veoma turbulentna politička kretanja na globlanoj sceni, koja “mogu i preko noći da okrenu smer cena na jednu ili drugu stranu”.

“Što se tiče cena na godišnjem nivou, videćete da pre godinu dana eksperti i analitičari nisu pogodili to što se dešavalo ove godine. Nemoguće je to predvideti”, rekao je Mićović Tanjugu.

Podsetio je da samo jedna važna izjava nekog političara može preko noći da utiče na cene na globalnom nivou.

Kada je reč o protestima u Francuskoj povodom poskupljenja goriva zbog povećanja poreza od strane države, Mićović kaže da su akcize instrument države za vodjenje raznih politika, na primer, zaštite životne sredine, saobraćaja i slično.

Država može kroz promenu akciza da preusmeri potrošnju odredjenih energenata ka nekim čistijim gorivima ili gorivima kojima raspolaže u većoj meri, naveo je Mićović.
Izvor: Tanjug