Obeležena 75. godišnjica Prijepoljske bitke

Komemoracijomi polaganjem venaca na spomen-kompleksu „4. decembar“ u Šarampovu obeležena je 75. godišnjica Prijepoljske bitke jedne od najtragičnijih bitaka u Drugom svetskom ratu u kojoj je poginulo oko 500 boraca.

Prijepoljska bitka otvorila je Šestu neprijateljsku ofanzivu, u nemačkoj istoriografiji poznatu kao operaciju Kugelblic (loptasta munja), koja je po upotrebljenim snagama bila najveća antipartizanska akcija. Tog 4. decembra 1943. godine, pružajući otpor nadirućim neprijateljskim snagama, na ulicama grada, po okolnim brdima i samom poprištu bitke, izginulo je blizu 500 boraca. Senima poginulih partizana Prve Šumadijske brigade, Druge i Treće proleterske, Druge dalmatinske brigade, Četvrte i Desete krajiške brigade, Mileševskog, Prijepoljskog i Pljevaljskog odreda, Кomande mesta i Posadne čete, i ovog 4. decembra došli su da se poklone preživeli borci, njihovi potomci, predstavnici boračkih organizacija i gradova Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i brojni žitelji Prijepolja.

Brojne delegacije položile vence na spomen obeležje u Šarampovu, foto: www.ppmedia.rs

Član Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije Milan Lučić, istakao je da je dužnost svih nas da podsećamo i prenosimo sećanje na te junačke i patriotske dane i na hrabrost i odlučnost koju su iskazali borci NOR-a u bici sa fašističkim okupatorom.

– Mi se klanjamo senima onih koji su pre 75 godina stali na grudobran nacističkoj nemačkoj vojsci potpomognutoj domaćim izdajnicima, četnicima i fašističkom ustaškom i muslimanskom milicijom koja je nadirala iz pravca Pljevalja. Zbog svega toga ove vode Lima i zidine bolnice, ovaj usek između Sokolice i Gradine povezuje Neretvu i Sutjesku, Kadinjaču, Foču i Užičku republiku – naveo je između ostalog Lučić.

Cveće na spomen bolnicu položili su predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović i predsednica Skupštine opštine Stana Marković. U svom obraćanju Zindović je istakao da je malo datuma kao što je 4. decembar koji su utkani u vojnu istoriju i memoriju ovdašnjeg naroda.

Vence na spomen kompleks položili predsednik opštine Dragoljub Zindović i predsednica Skupštine Stana Marković, foto: www.ppmedia.rs

– Poruke i pouke prijepoljske epopeje uklesane u bronzi i kamenu i sećanjima preživelih ratnika treba da budu primer mladim generacijama. Najvrednija poruka kao trag i posveta palim u prijepoljskoj bitci ostala je zabeležena fotoaparatom. Na fotografiji iz 1945 godine nalazi se zapis sa ruševina stare bolnice, na razvalinama tek prohujalog rata, na zidu jedne bolničke sobe u kreču i malteru bilo je ispisano “Vaši ideal, bratstvo, jednakost i sloboda su ostvareni” – kazao je prvi čovek opštine Dragoljub Zindović.

Trajnu uspomenu na prijepoljsku epopeju od zaborava čuva spomen kompleks 4. decembar a imena poginulih uklesana su u bronzanoj spomen knjizi koja se nalazi na kamenom postolju u Domu kulture.
PP Media