Grejanje na biomasu uskoro u Zlatiborskom okrugu

Nacionalna asocijacija za biomasu i GIZ DIКTI program “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji” uz podršku opštine Nova Varoš održali su radionicu o drvnim gorivima i logističkim centrima za drvnu biomasu.

“Cilj radionice jeste da predstvaniike lokalnih samouprava, prerađivače drveta, prozvođače drvnih goriva informišemo o situaciji na tržištu, razvoju korišćenja drvnih goriva i logističkim centrima za drvnu biomasu. Bavili smo se utvrđivanjem kvaliteta drvnih goriva. Ono što je bitno jeste da se kotlovi na drvnu sečku biraju prema raspoloživosti i kvalitetu biomase koju imamo, a ne obrnuto”, izjavio je Vojislav Milijić, potpredsednik Nacionalne Asocijacije za biomasu SERBIO.

Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Do kraja godine grejanje na biomasu trebalo bi da se uvede u pojedinim opštinama Zlatiborskog okruga, a direktor JP “Srbiješume” u Prijepolju, Nikola Jelić, kaže da će u narednom periodu biti raspisani tenderi.

“Već sledeće godine možemo očekivati da uđemo u izvođačke projekte. Sistem za grejanje u Novoj Varoš star je oko 35 – 40 godina, urušen je i u poprilično lošem stanju. Radićemo kotlarnicu za biomasu ispod nove osnovne škole i odatle ćemo toplotnom energijom snabdevati ostale škole i muzej. Nećemo koristiti pelet, već drvnu sečku jer to ima i ekonomske i ekološke benefite”, rekao je Jelić.

PP Media i GZS