Obradović: Sporazum je revolucija na političkoj sceni

Opozicija je juče predložila Sporazum sa narodom, tim povodom lider SP Dveri Boško Obradović izjavio je da je to velika šansa za sve koji su protiv, kako je rekao, aktuelne vlasti, da je to revolucija na političkoj sceni Srbije i da je to pravi odgovor na zahteve protesta upućene opoziciji.

,,Bez obzira na naše političke razlike, svi mi koji smo danas na protestima širom Srbije u više od 50 gradova, mislim da možemo da stanemo iza ovog dokumenta i da on daje jasnu viziju koju smo tako dugo čekali i rekao bih da je ovo jedan pravi odgovor na zahteve organizatora protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu”, kazao je Obradović i dodao da je to velika i dragocena vest da se mogu ujediniti i ostvariti zahteve iz sporazuma i da je kako je rekao, uslov svih uslova smena aktuelne vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

On kaže da se opozicija obavezala ovim sporazumom da neće izlaziti na izbore dok ne budu fer i pošteni i da se ključne tačke odnose na zajedničku borbu za slobodne medije i fer i poštene izbore, na solidarnost sa svakim građaninom Srbije koji se nađe na udaru vlasti, preistitivanje akta koji vlast donese, a koji krše nacionalne interese.

Obradović je istakao da sporazum daje i nacrt programa pomenute vlade stručnjaka koja će imati za cilj da uspostavi sistem kroz donošenje zakona kao što su onaj o ispitivanju porekla imovine.

Foto: Glas zapadne Srbije

,,U uvodu Sporazuma piše rečenica da jedan čovek suprotno Ustavu ugrožava teritorijalni suverinitet države, to je ključna rečenica za nas i ona se jasno odnosi na pitanje КiM i anti-ustavne Briselske sporazume, kojim se zapravo ugrožava teritorijalni integritet Srbije, a u zahtevu pod broj četiri svi mi zajedno se obavezujemo da ćemo obelodaniti i preispitati sve te sporazume koje je sklopila ova vlast ili buduće koje će sklopiti, a koji ugrožavaju naše nacionalne državne interese”, kazao je Obradović.

Lider Dveri je mišljenja da će peta tačka u sporazumu da donese krupnu promenu na srpskoj političkoj sceni.

,,Peta tačka se odnosi na to da se mi obavezujemo da ćemo napustiti sve parlamente u Srbiji u kojima je opozicija zastupljena od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa. To znači da je politički sistem u Srbiji se ozbiljno dovodi u pitanje, da bez opozicije nema normalnog parlamenta i to je samo dokaz da Srbija postaje poprilično nenormalno društvo u kome je vlast uzurpirala sve elemente slobode medija, slobode izbora, slobode skupštinske parlamentarne debate”, rekao je Obradović i dodao da poslednje dve tačke daju jasnu viziju kako šta će biti nakon što se, kako je rekao, izbore zajedno za pad vlasti i tako omoguće fer i poštene izbore.

,,Na kraju nakon takvih izbora formiraćemo novu skupštinsku većinu i izglasati vladu sa stručnim i odgovornim ljudima i na čelu sa nestranačkim premijerom. Tu neće niko od nas lidera opozicije sedeti, čime mislim da smo na najbolji način poslali poruku da ovo nije bitka za naše fotelje i naš dolazak na vlast. Ovo je bitka za istinske i sistemske promene u Srbiji i to garantujemo time što ne kandidujemo sebe, već ljude koji će obezbediti sistemske promene”, zaključio je Obradović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *