“Info sesija” za preduzetnike na Zlataru

Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Nova Varoš i Regionalna razvojna agencija Zlatibor organizovali su u utorak „Info sesiju” za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća u hotelu ,,Panorama”. Cilj ovog sastanka je prezentovanje javnih poziva raspisanih od strane Ministarstva privrede kao i najava drugih usmerenih na podršku MSP razvoja.

Anita Ibrović iz Кancelarije za privredu, lokalni i ekonomski razvoj ističe da je zadovoljna odzivom preduzetnika uprkos tome što neki nisu bili u mogućnosti da prisustvuju zbog već ugovorenih sastanaka, ali su, prema njenim rečima, imali primer dobre prakse.

Detalj sa info sesije održane u utorak na Zlataru, foto: www.ppmedia.rs

,,Odziv je bio veliki u smislu novoregistrovanih, onih koji su svoje preduzetničke radnje registrovali u 2018. godini, gde se jedan javni poziv odnosio na početnike u biznisu. Dok su firme koje su u punom jeku i razvoju odazvali po primeru dobre prakse i koji su nam iskazali poverenje po ko zna koji put”, rekla je Ibrović dodajući da je najveći odziv bio iz prehrambene i proizvodne industrije.

,,Interesovanje su najviše pokazali novoregistrovani preduzetnici koji su se bazirali na preradu mleka i sira. Mada, pored njih bilo je i drugih zainteresovanih koji će se konkurisati na neke od javnih poziva za adaptaciju, nadogradnju, rekonstrukciju postojećih objekata, za nepovratna sredstva, novu ili polovnu opremu, novi softver ili za nadogradnju”, rekla je Ibrović.

Nataša Jovanović, viši savetnik za početnike u Regionalnoj razvojnoj agenciji “Zlatibor” kaže da Vlada RS sa svojim resornim ministarstvom nastavlja praksu razvoja preduzetništva i u skladu sa tim planirane su određene aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje opštog poslovnog ambijenta.

Info sesija na Zlataru, foto: www.ppmedia.rs

,,Aktuelni programi i kreditne linije podstiču razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i razvoj malih start ap firmi, sa povoljnim kreditnim linijama i delom bespovratnih sredstava. Podrška se preduzećima pruža i prilikom pojave na velikim međunarodnim sajmovima u inostranstvu”, rekla je Nataša Jovanović.

Stojanka Paunović iz firme “Viskon”, u okviru koje postoji i mlekara, rekla je da je za nju poseta seminaru od velikog značaja.

,,Do sada nismo nikada koristili bespovratna sredstva, uglavnom su to bili krediti kod poslovnih banaka”, rekla je Paunović dodajući da preduzeće postoji već 16 godina.

,,Preduzeće postoji od 2003. godine, a mlekara od 2009. Poslujemo najviše sa Crnom Gorom i dole ide 95 posto robe, a ostalih pet posto ide za Beograd”, rekla je Paunović.

PP Media i GZS