Poljoprivredne kulture koje su „preživele“ aprilski mraz sada je uništio grad

Nevreme praćeno gradom i jakim vetrom zahvatilo je u cetvrtak pojedine delove opštine Prijepolje. Najkritičnije je bilo u Mesnim zajednicama Seljašnica i Kolovrat. Od posledica grada stradali su poljoprivredni usevi a od udara groma zapaljene su tri kuće.
Nakon što su aprilski sneg i niska temperatura desetkovali rod na poljoprivrednim kulturama usledio je novi udar na poljoprivredne proizvođače, ovoga puta u vidu grada koji je dotukao ono što je preživelo posledice aprilskog mraza. Ernest Hasanagić u petak je trebalo da ubere prvi kilogram jagoda sa svoje plantaže, međutim grad ga je preduhitrio u tome pa je razočaran i pognute glave otišao sa svog imanja uz konstataciju da se protiv božije volje ne može boriti.
– Pod zasadom jagode imam oko 15 hiljada sadnica. Danas je trebalo da bude prva berba i na plantaži da radi 10 berača međutim grad je uništio kompletan rod tako da ove godine berbe neće ni biti – kaže Ernest.

Iso Kukuljac pod zasadom maline ima blizu 4000 sadnica koju je grad uništio za svega desetak minuta.
– Ceo trud, rad i zarada nestali su za tili čas. Niko u ovoj opštini ne brine o poljoprivrednicima, protivgradne stanice ne rade tako da smo prepušteni na milost i nemilost, ostaje nam samo da se molimo bogu da nas ovakve stvari ubuduće zaobiđu – razočarano kaže Iso.

Iso Kukuljac malinar iz okoline Prijepolja


Štetu su pretrpeli i povrtari, Stevan Žunić sa Seljašnice pod zasadom kupusa ima blizu 40000 sadnica, dok se u plasteniku nalazilo više od sto hiljada sadnica presade kupusa koje je grad sravnio sa zemljom. On krivca vidi u tome što godinama niko nadležan u Lokalnoj samoupravi ne rešava problem protivgradne zaštite te zbog toga štetu trpe on i njegove kolege.
– Gradonosni oblaci dolaze iz Kamene Gore to zanju svi koji se bave poljoprivredom u ovom kraju ali niko od nadležnih organa koji treba da se bave ovim problem ništa neće da preduzmu da ta protivgradna stanica proradi jednom – revoltirano kaže Žunić.

Pune ruke posla imali su i pripadnici Vatrogasno spalilačke jedinice, njihov komandir Vujadin Kovačević ističe da su izlazili na teren u više navrata.
– Uglavnom se radilo o manjim požarima izazvanim na kućama usled udara groma. Najveća šteta pričinjena je na domu porodice Bajević. Na svu sreću nije bilo opasnosti po život ljudi – istakao je Kovačević.
Na područiju opštine Prijepolje nalazi se ukupno devet protivgradnih stanica, od kojih četiri nisu u funkciji. Tokom nevremena dejstvovano je sa pet mesta međutim spasa za poljoprivredne proizvođače u ovom kraju nije bilo.
PP Media