Internet parnica iz Prijepolja: privatni tužilac Tandir ničega se ne seća

Beograd – Viši sud u Beogradu zaključio je glavnu raspravu u parnici Prijepoljaca, Samira Tandira i Alema Rovčanina,

Samir Tandir i Alem Rovčanin

kojom prvi od drugog traži naknadu nematerijalne štete od milion dinara na ime duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda. Tužilac zahteva i naknadu od 78.250 dinara na ime troškova tužbe i pristupa sudu, pride po 30.000 dinara za kilometražu za svaki dolazak, kao i sudsku taksu po odmerenju suda, ali tuženi zahteva to isto u svoju korist, prevoz i taksu, s tim što su troškovi njegove tužbe i ročišta 124.000 dinara.
Sudija Milena Vasić Pejčić završila je raspravu da se odluka javno ne objavljuje, već će punomoćnicima stranaka naknadno da bude dostavljen prepis odluke.
Tandir je, inače, u tužbi naveo da je milionski duševni bol pretrpeo pošto je Rovčanin 16. januara 2018. godine, kao glavni i odgovorni urednik portala „PP Media” u Prijepolju objavio tekst pod naslovom – „Micanović: Mekić, Tandir i njegova tetka me reketirali? Tandir: Podnećemo krivičnu prijavu protiv Micanovića”.
U tužbi se dodaje da je Tandir, po navodu portala ( u tekstu preuzetom sa Glasa zapadne Srbije), februara 2017. oko 23 sata pozvao na sastanak izvesnog Adisa Micanovića koji je sastanak opisao na sledeći način:
„Krenuo je pretećim i ucenjivačkim tonom, prećeno mi je da ako ne potpišem taj nalog za prenos sredstava u iznosu od 250.000 dinara na Odbojkaški klub Bambi volej biće izbačen iz opštinskog finansiranja i biće ugašen i da će sve učiniti da mojoj deci, koja su sjajni studenti na Filološkom i Medicinskom fakultetu, budu uništeni poslovni životi”.
Na raspravi tužilac Tandir je izjavio da je u trenutku objavljivanja spornog teksta bio odbornik u SO Prijepolje i šef odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja, ali se „ne seća da li je u tom trenutku obavljao još neku funkciju jer se tada menjalo ime stranke.
„Povodom navoda Adisa Micanovića da je protiv mene podneta krivična prijava Osnovnom tužilaštvu u Prijepolju navodim da mi ona nije poznata, ne mogu da se setim da li sam povodom navedene prijave pozivan u PU Prijepolje, ne mogu da se setim da li sam saslušavan u PU Prijepolje, i ne znam da li se tim povodom protiv mene vodi krivični postupak. Poznato mi je, međutim, da se Micanović nalazi u inostranstvu” – kazao je Tandir na raspravi u Beogradu.
On je, takođe, dodao da se šteta meri i time što može da bude uništena njegova politička karijera koja je na početku.
U svom iskazu pred sudom, novinar Alem Rovčanin istakao je da je u celosti ispoštovao kodeks profesije i izvršio relevantne provere.
„Znam da je Micanović nakon cele ove situacije štrajkovao glađu sa odbojkašicama i to ispred opštine jer im je dodeljen neki mali iznos u odnosu na ranije, a pre toga im je bilo odobravano i više od milion dinara” – naglasio je Rovčanin.

Rasprava je obeležeio i neobičan događaj. Naime, nakon što je Tandir odgovarao na pitanja sudije i svog punomoćnika data je petominutna pauza, posle koje se privatni tužilac Samir Tandir nije više pojavio u sudnici, jednostavno je otišao.
Inače, Tandir je bivši imam a danas u političkom i javnom životu Prijepolja sedi u lokalnom parlamentu kao odbornik. Takođe, kao član stranke Muamera Zukorlića drži mesto narodnog poslanika u Skupštini Srbije, a u stranci zauzima položaj potpredsednika.

Samir Tandir: Imao sam neodložne poslove u Vladi RS

Odgovarajući na pitanje, zbog čega je napustio suđenje, Samir Tandir kazao je da je imao već unapred i neodložan sastanak sa ministarkom ekologije Irenom Vujović i da je zbog toga morao da napusti suđenje.

GZS i PPmedia