Izvodi i uverenja od 8. juna nisu vaša briga, a ni trošak

Od 8. juna državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama.
“Od 8. juna počinje proces u kome treba da se promeni način na koji uprava razmišlja i način ;na koji će građani biti usluženi”, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički agenciji Beta.
Ona je dodala da će građani moći da se žale ako im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji. Zakon predviđa i kazne za službenike, ako građanin podnese prekršajnu prijavu.
“Za početak očekujemo da uprava prestane da traži informacije koje su sadržane u ličnoj karti, odnosno izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu”, istakala je Udovički i naglasila da nema potrebe da se izvodi donose posebno, zajedno sa ličnom kartom.
Prema njenim rečima, u mnogim lokalnim samoupravama već primenjuju neku razmenu podataka i od kad je Zakon o opštem upravnom postupku usvojen rade na tome da savladaju i razmenu o svim podacima u službenim evidncijama.
“To ne znači da će prestati potreba da se ikakva uverenja pribavljaju. Na primer informacije koliko zarađujete, gde ste zaposleni, uverenja o zdravstvenom stanju i slična uverenja, ne stoje u službenoj evidenciji i moraće se i dalje pribavljati”, rekla je ona.
Udovički je navela da očekuje da se ne samo smanji nepotrebno dupliranje informacija, već da se promeni i način razmišljanja uprave.
“Ta fleksibilnost je normalna u drugim zemljama. Naša tradicija je da uprava i pravosudni sistem jako bukvalno tumače propise i moramo da izađemo iz toga”, rekla je Udovički i dodala da je da će biti organizovane obuke za službenike.
“Izvod iz matične knjige rođenih, uveranje o državljanstvu i dokaz o prebivalištu su tri dokumenta za koji nema potrebe da se posebno traže i građani na tome treba da insistiraju”, rekla je Udovički.
Građani će na ovaj način kako je objasnila, uštedeti novac, ali i vreme.
“Za izdavanje izvoda su se plaćale takse, a zakon predviđa da provera informacije koju radi službenik bude besplatna”, rekla je Udovički.
Ona je podsetila i da je stari zakon predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali da se ta obaveza nije poštovala.
Zakon o opštem upravnom postupku koji je Skupština Srbije usvojila krajem februara, građanima i privredi treba da obezbedi lakše dobijanje neophodne dokumentacije. Građani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija, a biće oslobođeni i od plaćanja takse za ta dokumenta. Puna primena zakona počinje od juna 2017. godine.
Izvor: beta