Janković: Žene razvojni potencijal čitavog društva

Priboj – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je sa ambasadorkom Australije Stjuart Rut i zamenicom ambasadorke Velike Britanije Rebekom Fabrici posetila Priboj, kako bi poslale poruku da su žene Priboja deo zajednice svih žena sveta, a sa ciljem da se razmene međunarodna znanja i iskustva.

Brankica Janković sa ambasadorkom Australije Stjuart Rut, zamenicom ambasadorke Velike Britanije Rebekom Fabrici i predsednikom SO Priboj Borisom Mrdovićem, foto: G.Reković

„Ovde u Priboju sam se uverila da lokalna zajednica pravi velike pomake i da na pravi način doživljava rodnu ravnopravnost kao deo održivog razvoja i velike prilike za dalji razvoj opštine ali i da postoji želja da budu regionalni lider po ovom pitanju”, kazala je Janković.

Ona je istakla da su učinjeni brojni koraci i podsetila da je Priboj jedna od lokalnih zajednica koja je 2019. godine dobila veliko priznanje kao grad velikih mogućnosti.

„Trenutno je u izradi akcioni plan za ravnopravnost u narednom periodu. Mi smo danas dali neke naše smernice i ideje šta bi sve moglo biti deo tog plana sa potpunim razumevanjem i prihvatanjem činjenice da ljudi na lokalnom nivou najbolje poznaju svoje probleme i dostignuća, što je važan deo onoga što se zove institucionalna memorija i znanje i jako je bitno da se danas na Međunarodni dan žena, ali ne samo danas, o tome govori”, naglasila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Janković je kazala da žene poseduju znanja, iskustva i veštine koje itekako mogu biti razvojni potencijal za čitavo društvo, a dobro je da u lokalnoj zajednici postoji spremnost da se to implementira i postane deo priče o daljem razvoju.

„Moje zapažanje je bilo da pribojski startap centar može postati regionalni centar za digitalno opismenjavanje žena, a takođe potrebno je izdvojiti sredstava za podsticanje ženskog preduzetništva. Razgovarali smo o svemu onome što i usvim drugim opštinama i gradovima postoji kao problem broj jedan a to je bezbednost i naročito povećanje broja prijava nasilja za vreme kovid krize i ša treba učiniti po tom pitanju, kao i o mogućnosti otvaranja SOS linije za žene žrtve nasilja, ali i o uvođenju posebnih programe edukacije u školama u cilju prevencije i smanjenja nasilja”, zaključila je Janković.

Predsednik SO Priboj Boris Mrdović kazao je da na današnji dan treba da se podsetimo na uvažavanje i poštovanje svih pripadnica lepšeg pola koje daju značajan doprinos u našem životu a koji vrlo često ostane zapostavljen i zaboravljen.

„Prvenstveno podsetio bih na naše bake, majke, žene koje žive u selima, radnice koje daju značajan doprinos za mašinama u proizvodnim aktivnostima i naravno na sve one dame koje doprinose opstanku našeg društva i naše države”, kazao je Mrdović.

On je rekao da je danas u lokalnoj sredini bila posebna prilika ugostiti vrlo značajne dame, pre svega poverenicu za rodnu ravnopravnost Brankicu Janković, ali i predstavnice dveju zemalja ambasadorke Velike Britanije i Australije.

„Na današnjem skupu razgovarali smo sa njima o značajnim institucionalnim mehanizmima unapređenja rodne ravnopravnosti, predstavili smo našim gošćama sve ono što smo do sada kao lokalna samouprava postigli u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti, o svim strateškim dokumentima, o formiranju odbora, kao i drugih aktivnosti koje smo do sada sproveli. Upoznali smo ih o svim aktivnostima koje se odnose na rad i unapređenje položaja žena u našem društvu, pre svega u institucijama lokalne samouorave”, pojasnio je Mrdović.

On je posebno istakao da je u razgovoru sa timom koji radi strategiju unapređenja rodne ravnopravnosti dobio značajna uputstva i smernice koje su aktuelne i dimenzionirane za naredni period, a tiču se pre svega ekonomoskog osnaživanja žena na selu.

„Naravno, biće većeg učešća u organima odlučivanja, donosioca odluka i svega onoga što smatramo kao bitan segment funkcionisanja jednog društva i države. A zaključak je da i mi, kao deo države treba pre svega da radimo na zaustavljanju mentalne devastacije i da u svojoj svesti shvatimo da su žene ravnopravan deo i da nema podele na ženska i muška zanimanja, nego prosto da zajedno živimo i da damo doprinos lepšoj i boljoj budućnosti Srbije”, zaključio je Mrdović.

GZS i PP Media