Jelenko raste uz cuclu

Nova Varoš – Boško Jelić iz Debelje spaso mladunče srne, koje je bilo „k’o rukavica“ i sada ga u stopu prati kod kolibe na Rudinama.

Kratko je pozirao – Jelenko sa Rudina, foto: D.Gagričić

Pre dva meseca lovac Boško Jelić iz Debelje našao je u blizini kolibe na Rudinama mladunče srne i sa suprugom Slađanom othranio ga mlekom iz flašice, na cuclu. Jelenko, kako je dobio ime, miljenik je zaseoka Jelića kolibe.

-Bilo je malo k’o rukavica, srna se okotila sa zakašnjenjem od 30 – 45 dana od vremena u kome mladunce donose na svet – kazuje Boško. – Sada je Jelenku dnevni obrok oko litar i po mleka, bira i travke oko kolibe i po vrtu, gde mu je list cvekle poslastica, povremeno brsti i list lipe, a navadio se i na kašičicu meda. Prvim nestašlucima pokazuje da liči na daleku sabraću – jarčeve…

Zanimljivo je da Jelenko u stopu prati svog spasioca i hranioca, od štale do ograde, vrta i kolibe, a nepoverljiv je prema komšijama i deci koja dolaze „na videnije“. Jelića kolibe su, inače, najmlađi zaseok u čitavom kraju, jer u četiri kuće ima 16 mališana, a nedaleko još petoro dece.

Lovac koji je spasao mladunče strahuje da psi lutalice ne preskoče ogradu i rastrgnu Jelenka, jer krstare ovuda i u okolnim zaseocima, a često i srne gone. Кućica u kojoj provodi noći već je mala, pa Boško mora da pravi novo sklonište za Jelenka.

-Ustupio bih ga nekom ko ima uslove da ga hrani i čuva ili Lovačkom udruženju – kaže Boško i podseća: – Jelenko će u goru, po zovu divljine, kada iduće godine počne parenje…

Zlatarinfo