U obilazak Srbije “Digitalna ekspedicija” krenula iz Prijepolja

Prijepolje – Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija”, boravio je u subotu u gradu na Limu.

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, Prijepolje, 28/29.8.2021. godine

Prijepoljci su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. Kroz razgovore i radionice sa ekspertima i domaćim influenserima prezentovane su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti. 

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija” pokrenut je na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Prvi čovek opštine Prijepolje, Vladimir Babić, istakao je da se karavanom „Digitalna ekspedicija„ ostvaruje jedan od ciljeva Vlade Srbije, a to je da digitalna pismenost, bezbednost i veštine budu značajne teme na kojima se zasniva savremeno i konkurentno srpsko društvo. Babić se zahvalio Vladi Republike Srbije i ministrima koji su među 16 gradova i opština odabrali i Prijepolje kao jednu od lokacija na kojima će građanima biti pružena sva moguća raspoloživa znanja iz oblasti digitalizacije.

Načelnik Opštinske uprave Miodrag Ćubić, je naglasio da je u poslednjih nekoliko godina, u saradnji sa državnim organima, lokalna samouprava osavremenila svoje računarske i mrežne kapacitete kako bi se pripremila za implementaciju elektronske pisarnice, povećala bezbednost podataka i kako bi se otvorila ka eUslugama.

Načelnik Opštinske uprave Miodrag Ćubić

– Uvođenjem sistema eUprave, problemi vezani za gužve na šalterima, komplilkovane procedure, posećivanje više institucija da bi se završio posao, radno vreme organa, postaće prošlost – apostrofirao je Ćubić.

Tokom naredna četiri meseca karavan će posetiti još 14 gradova Srbije: Vršac, Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar. Građani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i na koji naćin da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

PP Media