JKP “Lim”: Voda u Brodarevu ispravna za piće, zbog uznemiravanja javnosti i širenja panike slučaj prijavljen policiji

Prijepolje – Zbog uznemiravanja javnosti i širenja panike od strane pojedinaca, putem društvenih mreža, i iznošenja neistinitih tvrdnji da je voda iz gradskog vodovoda u Brodarevu neipravna za piće, saopštenjem za javnost oglasili su se iz Javnog komunalnog preduzeća “Lim” iz Prijepolja kojim najoštrije demantuju te navode.

Foto: A.Rovčanin

Komunalci tvrde da je voda koju piju Brodarevci u potpunosti higijenski ispravna, te su protiv neodgovornih lica koji su pokušali da preko društvenih mreža da obmanu javnost podneli prijavu prijepoljskoj policiji. Saopštenje JKP “Lim” prenosimo u celosti.  

– Кao što je poznato osnovni izvor koji se koristi za vodosnabdevanje Brodareva je sa izvorišta „Rezevica“, a zbog promjenljive izdašnosti izvorišta Rezevica i povremeno nedovoljne količine vode sa istog, vodosnabdevanje je od maja meseca 2017. godine pojačano sa vodozahvata Mrčkovačka reka i prečišćavanjem vode na novoizgrađenom Postrojenju za prečišćavanje vode za piće ,,Rosulje“.

Naglašavamo da se voda sa vodozahvata iz Mrčkovačke reke koristi isključivo kad je prirodno bistra, odnosno kad su povoljne hidroliške prilike, jer se radi o površinskoj vodi – reci, a kako je i predviđeno projektom.

U slučaju pogoršanih hidroloških prilika koji uslovljavaju povećanu mutnoću vode na vodozahvatu Mrčkovačke reke, ista se isključuje iz sistema javnog vodosnabdevanja naselja Brodarevo, a za vodosnabdevanje se isključivo koristi voda sa izvorišta Rezevica, koja se takođe prečišćava na napred navedenom novoizgrađenom Postrojenju za preradu vode za piće.

Кako ne bi došlo do zabune i uzbunjivanja korisnika dajemo ove informacije i u cilju. umirivanja istih i obaveštavamo ih da vodu iz javnog sistema vodosnabdevanja mogu bezbedno da koriste za piće i druge potrebe.

Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, javni vodovod Brodarevo je seoski vodovod i nadležna institucija – Zavod za javno zdravlje Užice kontroliše vodu iz istog prema Pravilniku. Tako da su prilikom poslednjeg uzorkovanja vode iz javnog vodovoda Brodarevo dobijeni rezultati pokazali da je voda HIGIJENSКI ISPRAVNA.

Pored kontrole kvaliteta vode za piće koju vrši nadležna institucija ZZJZ Užice, voda za piće se svakodnevno u kontinuitetu kontroliše u internoj laboratoriji koja je sastavni deo PPV „Rosulje“, tako da ukoliko dođe do promene kvaliteta vode na PPV Rosulje JКP Lim može da adekvatno reaguje.

Na osnovu objavljenog snimka na jednoj facebook stranici, da građani Brodareva piju neispravnu vodu, u cilju zaštite integriteta preduzeća, sprečavanja širenja panike i uzbunjivanja gradana korisnika vode iz javnog vodovoda Brodarevo, izvršena je prijava u Ministarstvu unutrašnjih poslova PPU Prijepolje, zaključuje se u saopštenju JKP „Lim“.