JOŠ JEDAN CIKLUS SAMOZAPOŠLJAVANJA

U okviru projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva, sa fokusom na Romkinje“ humanitarna organizacija Help podelila je opremu za rad za 20 budućih malih preduzetnika.
Helpov projekat bio je usmeren na motivisanje ugroženih zajednica, direktno otvaranje novih radnih mesta putem dodele novčane pomoći za nabavku opreme i organizovanja poslovnih i stručnih obuka i obrazovanja. Potencijalni korisnici mogli su da konkurišu za novčanu podršku u iznosu od 1.500 do 2.400 evra uz obavezu da registruju svoju delatnost, pohađaju obuke, obave društveno koristan rad i da učestvuju sa 5 ili 10% u vrednosti nabavljene opreme.
Bio je namenjen, pre svega za samozapošljavanje 10 Roma i isto toliko drugih lica ali je za projekat apliciralo njih 6 pa je ostalo više prostora za ostala lica sa evidencije Naciobnalne službe zapošljavanja.
„Projekat već daje svoje rezultate jer je već 6 korisnika registrovalo svoju firmu i prestalo da bude na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja. Opremu za koju su aplicirali dobilo je još 14 lica koji su odlučili da se zaposle u oblasti poljoprivrede, zanatstva i usluga, pa su među onima koji su dobili opremu i jedan automehaničar, autolimar, monter teretnih liftova, frizer i stomatolog“, kaže Eldin Jejna, član Opštinskog veća zadužen za oblast socijalne politike.
Svi su dobili alate i opremu neophodne za početak poslova za koje su se odlučili i koja će im i te kako pomoći u budućem radu ili čak proširenju poslova.
Švedska organizacija za međunarodni razvoj SIDA, a u saradnji sa lokalnom samoupravom, obezbedila je za 10 korisnika sredstva za nabavku opreme za rad u visini od oko 1500 i isto toliko u iznosu od po 2400 evra.
Prema rečima Eldina Jejine, pošto neki korisnici nisu do punog iznosa iskoristili svoje kvote za dodelu grantova, stvorila se mogućnost za uštede novca a samim tim i za samozapošljavanje još tri lica sa evidencije Nacionalne službe koji su takođe aplicirali za sredstva SIDE i učestvovali u projektu ali nisu prošli strogu selekciju.
Ovo je inače, Helpov treći projektni ciklus podrške samozapošljavanju u Prijepolju tako da je do sada ovakvu pomoć dobio 71 korisnik a ukupna vrednost donacije za ovu opštinu iznosi 77.660 evra.

PP Meida