Ko izaziva krizu u Sportskom savezu?

Da se sport u Prijepolju nalazi na staklenim nogama pokazala je još jedna sednica Sportskog saveza, posle koje ova nekada ugledna sportska institucija i dalje ima dva rukovodstva koja sebe smatraju legitimnim predstavnicima. Lokalna samouprava podržava Savez na čijem čelu se nalazi Milovan Milićević, ali isto tako smatra da je jedini način za izlazak iz krize u kojoj se Sportski savez nalazi već više od godinu dana formiranje Ustanove za sport.

Na zahtev jedne trećine klubova članova Sportskog saveza, nedavno je sazvana je vanredna sednica na kojoj je između ostalog zatraženo razrešenje predsednika Saveza Milovana Milićevića. Nakon žučne rasprave koja je pretila da preraste u fizičko nasilje jeden deo delegata predvođen predsednikom Milićevićem napustio je zasedanje, dok je njih 19 od 34 koliko Savez broji izabralo Adisa Micanovića za novog predsednika. Ipak u subotu 29. oktobra Milićević je zakazao nastavak prekinute sednice, na koju su se odazvala 22 kluba, međutim ne i 12 koji su tražili njegovo razrešenje, pa je Milićević povratio legitimet i predsedničku fotelju. Ipak suprostavljene strane u Savezu različito vide ovu situaciju.

Delegati tokom Skupštine Sportskog saveza, foto: www.ppmedia.rs

– Dvadesetdve članice koje su prisutne dale su podršku meni kao predsedniku, mom timu i Upravnom odboru da dalje nastavimo da vodimo Savez – kaže Milovan Milićević jedan od predsednika Sportskog saveza.

– Skupština koja je održana u subotu kojom su predsedavali Milovan Milićević i Denijal Mezildžić je potpuno nelegitimna, suprota Zakonu o sportu i Statutu Sportskog saveza te je stoga smatramo nevažećom – ističe Eldar Lisica jedan od sekretara u Sportskom savezu.

Posle ove sednice stekao se utisak da mešetarenjem pojedinih klubova vešto se pravi fama i izaziva kriza u radu Saveza, jer prosto je nemoguće da od 34 člana koliko Sportski savez broji u Prijepolju na jednom zasedanju bude 19 delegata a samo par dana kasnije da se pojave njih 22. Takođe sportska javnost u gradu na Limu se pita da li su ovoj opštini potrebna po dva i više rukomenih, košarkaških, odbojkaških, fudbalskih i raznih drugih borilačkih klubova ili je to samo dobra prilika za pojedince da se otkine neki dinar od poreskih obveznika.

– Po mojoj proceni nakon promene zakonskih akata u Sportskom savezu od 34 kluba koja su članice Saveza ostaće svega 15 do 17 redovnih članova dok će ostalo biti pridruženi članovi – ističe Milićević.

– Zarad pritisaka i ucena pojedini klubovi vešto manipulišu i prelaze sa jedne na drugu stranu. Opštinska uprava nudi novce pojedinim predsednicima klubova da bi podržali Milovana Milićevića – naglašava Lisica.

Zahtev za smenu Milićevića klubovi su podneli jer smtaraju da je bilo nenamenskog trošenja sredstava, posebno je akcenat stavljen na finansiranje prijepoljskih sportista tokom MOSI u Pljevljima. Milićević kaže da su troškovi igara plaćeni sa računa jednog od klubova članica Saveza koji je za ta sredstva aplicirao kod opštine dok Lisica tvrdi da je taj klub Župski Rubin či je Milićević predsednik te da su troškovi daleko manje plaćeni od sredstava koje je opština prebacila na njihov račun.

Račun za boravak sportista tokom MOSI u Pljevljima, foto: www.ppmedia.rs

– Jedan od klubova je aplicirao i tražio da bude sponzor za MOSI i išlo je plaćanje preko “jednog kluba” jer je račun Sportskog saveza bio u blokadi. Isti iznos je uplaćen kao i prethodnih godina što je plaćeno za boravak sportista oko 1,2 miliona dinara. Međutim pravo kluba je da zadrži 15% na ime provizije za izvršenu uslugu, koju ja ne znam da li je taj klub uzeo- kaže Milićević ne želeći da otkrije ime kluba preko kojeg je plaćen boravak sportista u Pljevljima.
– Ta sredstva su isplaćena preko KMF “Župski Rubin” či je Milićević zakonski zastupnik. Postoji račun iz kojeg se može videti koliko je koštao boravak sportista u Pljevljima to je oko 4.500 evra. Ukoliko se tome dodaju dodatni troškovi osiguranja, prevoza, štampanja majica dobije se iznos od oko 700 hiljada. Gde su isparila pola miliona dinara sa računa Župskog Rubina – pita se Lisica i dodaje da je prosto neverovatno da je i pored tih sredstava Milićević sa računa Saveza prebacio skoro 400 hiljada dinara na račun svog kluba Župski Rubin što se da videti iz finansijskog izveštaja.

Član Opštinskog veća zadužen za sport Nebojša Žunić ističe da je lokalna samouprava zadovolljna radom Milovana Milićevića ali isto tako formiranje Ustanove za sport vidi kao jedini način za izlazak iz krize u kojoj se sport nalazi.

Resenje Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja kojim se nalaže isplata zarada radnicima Sportskog saveza, foto: www.ppmedia.rs

Inače subotnja sednica Sportskog saveza održana je uz jake mere obezbeđenja koje je angažovao Sportski savez koji će i sam snositi troškove. U međuvremenu u ponedeljak je na adresu Saveza stiglo i rešenje od Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja kojim se nalaže Sportskom savezu da obračuna i isplati zarade sportskim radnicima Eldaru Lisici i Savu Pušici za period od 1. avgusta pa na dalje, što će prouzrokovati dodatni trošak i pogoršati ni malo ružičastu situaciju u ovoj ustanovi.
PP Media