Konak Gospodara Jovana u Čačku star 190 godina kulturno dobro od velikog značaja

Čačak – Dinastija Obrenovića, ostavila je tragove u zemlji, koji su i danas vidljivi i služe kao istorijski podsetnik na doba kada se stvarala moderna država. U samom centru Čačka serdar Jovan Obrenović, je 1835. godine sagradio sebi konak. Radovi su krenuli u martu, a završeni u septembru iste godine. Sada je ta građavina najstarija u Čačku i pretvorena je u jedinstven muzej u kojem se čuva izvorni grb dinastije Obrenović.

Konak Gospodar Jovana najstarija građevina u Čačku, foto: PP Media, Grafička obrada fotografije: Primus Priboj

– Danas u urbanističkoj kulturi grada Čačka konak Jovana Obrenovića zauzima istaknuto mesto kao građevina koja direktno oslikava autentuičan primer varoške arhitekture svog vremena, dok je potvrda njegovog porekla izgradnja kao građevina sa unapred utvrđenom namenom važan primer ostalim konacima koji čime značajan segment graditeljskog nasleđa iz vremena vladavine kneza Miloša Obrenovića. Izvorni grb se nalazi na ulaznoj južnoj strani konaka između dva prozorska otvora, a naslikao ga prota Janko Mikajlović Moler iz Nerišora 1835. godine – kazala je Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku.

Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku, foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Primus Priboj

Konak Jovana Obrenovića star 190 godina je tokom svog postojanja pretrpeo brojne izmene i prepravke, 1979. godine proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja.

– Najstariji izgled konaka sačuvan je na crtežu Feliksakanice Gradskom trgu 1860. godine. Prostorni sklop starog konaka omogućio je da se u novoj postavci iz 1996. Odnosno, rekonstruisan 2006. godine obrade tri teme i to: Čačanski kraj od neolita do kraja srednjeg veka, Ovčarsko – kablarski manastiri i crkve čačanskog kraja, Čačanski kraj u ustancima i ratovima 1804 – 1941. Stalna postavka Narodnog muzeja otvorena je 1996. godine u konaku gospodara Jovana Obrenovića – istakla je direktorka.

Jovan Obrenović rođen u Srednjoj Dobrinji kod Užica, foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Primus Priboj

Konstruktivnim rešenjem i izborom materijala konak je tipičan predstavnik arhitekture balkansko – orijentalnog tipa, kao značajne stilske koncepcije koja je bila dominantna pri izgradnji građevina u kojima su živeli članovi vladarske porodice i njihove svite.

– U fasadnoj obradi karakterišu ga glatke fasadne površine sa izvučenim merkerom koji u spratnoj zoni seče niz jednostavnih prozorskih otvora, duboka streha, četvorosibna krovna konstrukcija, dekorativne dinačke kape dodatno doprinose sveukuopnoj likovnosti građavine i takođe su sastavni deo pomenute stilske orijentacije – naglasila je Delfina Rajić.

Foto: PP Media, Grafička obrada fotografije: Primus Priboj

Inače, Jovan Obrenović rođen je u Srednjoj Dobrinji kod Užica 1786. godine. Učestvovao je na sastanku u Takovu i bici na Ljubiću 1815. godine, a zaslužan je i za obnavljanje Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. Poznatiji kao Gospodar Jovan bio je komandant Moravsko-podrinske vojne oblasti, guverner disktrikta rudničkog i požeškog.

Tekst je nastao kao deo projekta “Čačak grad bogate istorije i izuzetnog turističkog potencijala”. Izradu teksta sufinansirao je Grad Čačak iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Čačka u 2023. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media