MOSI idućeg leta u Novoj Varoši

Nova Varoš – Naredne MOSI biće održane idućeg leta u Novoj Varoši, odlučeno je na Skupštini Igara koja je održana u gradu na padinama Zlatara. Predstavnici gradova i opština učesnika Igara, prihvatili su opravdanje domaćina, pa će se ova najveća amaterska sportska manifestacija na prostoru Balkana organizovati u narednom periodu prema ranije utvrđenom redu. Domaćin 58. MOSI 2023. biće Кolašin, a posle toga Užice.

Prvobitni plan je bio da se 57. MOSI održe 2020. u Novoj Varoši, ali je zbog pandemije korona virusa sve odloženo za dve godine.

-Naredni sastanak Stalnog komiteta i Skupštine MOSI biće održan krajem februara u Novoj Varoši kako bi se sagledala trenutna situacija sa pandemijom korone i eventualno utvrdio datum održavanja Igara. U skladu sa važećim epidemiološkim merama, doneće se i odluka pod kojim uslovima će moći da nastupaju sportisti- kaže Ljubivoje Vranić, predsednik Skupštine MOSI i Opštinskog sportskog saveza Nova Varoš.

Pre toga odbornici Skupštine opštine su na sednici održanoj 23. decembra potvrili raniju odluku da Nova Varoš bude domaćin narednih MOSI 2022. godine, mada je bilo i predloga da se zbog besparice ponudi Кolašinu zamena termina.

Nova Varoš će zbog MOSI u narednom periodu morati detaljno da rekonstruiše većinu sportskih borilišta na otvorenom u gradu, a radovi će prema prvim procenama koštati više od 100 miliona dinara. Кako kažu u Sportskom savezu, najurgentnija je zamena tartan podloge na atletskoj stazi Gradskog stadiona na Branoševcu na kome će se održati oko 50 posto takmičenja, a radiće se i fudbalski teren, svlačionice i tribine. Moraće da se zameni i podloga na rukometnom i teniskom terenu u Naselju, a radova će verovatno biti i na terenima na Zebinovcu i Šancu.

-Mada imamo razvijenu sportsku infrastrukturu trebaće puno novca za rekonstrukciju jer u pojedine objekte decenijama nije ništa ulagano, posebno u Gradski stadion. Nakon obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država finansirati kompletne radove na vodosnadbevanju Božetića, sredstva planirana u buddžetu za tu namenu preusmerićemo za radove na sporstkim objektima. Međutim, nećemo moći sve sami, pa će ovih dana biti upućeni zahtevi nadležnim ministarstvima da nam pomognu- kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Poslednje MOSI, 56. po redu, održane su 2019. u Sokolcu u Republici Srpskoj. Nova Varoš je zadnji put bila domaćin 2008. godine kada je na Igrama učestvovalo više od 2.500 sportista iz tridesetak gradova i opština sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Varoške novine