Korona virus, turizam u Srbiji i selo: Cene skočile, a slobodnih mesta sve manje

Zlatar/Zlatibor/Tara – Oni koji razmišljaju o odmoru u Srbiji žele da boravak u prirodi i da izbegnu mesta na kojima se skuplja puno ljudi.

Zip lajn na Zlataru, foto: A.Rovčanin

U ovo doba godine, turistička sezona trebalo bi da bude u punom jeku, ali je pandemija korona virusa srušila planove za odlazak na more i naterala ljude da razmišljaju o alternativnim rešenjima.

A kako se broj zemalja u koje je u ovom trenutku državljanima Srbije omogućen ulazak smanjuje svakodnevno, jedno od rešenja je letovanje na nekom od domaćih odredišta.

Ali zainteresovani za odmor u okviru granica Srbije naići će na dva problema koja su naizgled u potpunoj suprotnosti – nedostatak smeštaja i visoke cene.

„Rekli su mi da je sve zauzeto do kraja septembra i da je cena apartmana 150 evra dnevno”, kaže za BBC na srpskom Bojan Jovanović iz Beograda.

Foto: A.Rovčanin

On je po savetu prijateljice iz Bajine Bašte, još krajem maja počeo da se raspituje o iznajmljivanju apartmana na Drini.

Seoski turizam u ekspanziji

Pandemija korona virusa ugrozila je turističku industriju širom sveta, poremetivši u potpunosti sve vrste saobraćaja i prohodnost granica.

U prvih pet meseci 2020. godine ukupan broj dolazaka turista u Srbiju zabeležio je pad od 52,8 odsto u odnosu na isti period 2019, stoji u izveštaju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

U maju 2020. ukupan broj dolazaka turista je opao za 87,6 odsto u odnosu na maj 2019, a kad su u pitanju strani turisti, ovaj pad iznosi 97,8 odsto.

Međutim, seoska gazdinstva u Srbiji beleže rast interesovanja od kada je proglašena epidemija korona virusa.

Foto: A.Rovčanin

„Ove godine sezona seoskog turizma nije počela u junu kao inače, već u martu, sa prvim najavama ograničenog kretanja i zatvaranja granica. Već tada poraslo je interesovanje za smeštaje u seoskim domaćinstvima,” kaže Miloš Gajić sa sajta Selo.rs.

Preko tog sajta se vrše rezervacije za individualna domaćinstva, a u ovom periodu primećeno je da je njihov broj porastao „za neverovatnih 500 odsto”.

Za turističko gazdinstvo Gostoljublje u selu Mionica, kod Kosjerića, koje postoji 18 godina, glavna sezona traje od juna od septembra.

Međutim, ove godine gosti su počeli da se interesuju ranije za boravak na ovom imanju.

„Imali smo tri puta više upita nego ranije,” kaže Marija Luković Sredić iz Gostoljublja.

Ona kaže da u slučaju otkazivanja, mesto se popuni u roku od dva sata.

Prema podacima sajta Selo.rs, do manjeg pada u rezervacijama je došlo sredinom juna, kada su pojedini građani razmišljali o odlasku na more u inostranstvo.

„Pojedini smeštaji su već krajem maja zatvorili kalendare do kraja avgusta i mesta danas gotovo da i nema u većini objekata,” kaže Miloš Gajić.

U etno selu Slatkovac u blizini Aleksandrovca broj rezervacija je na istom nivou kao i prošle godine.

„Pre korone smo imali dosta rezervacija, ali su one otkazane kada je objavljena epidemija,” kaže Dragan Knežević, vlasnik ovog turističkog gazdinstva.

Situacija se u maju popravila, ali primećeno je da se rezervacije otkazuju svaki put kada bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

Knežević kaže da u ovom domaćinstvu, u kome je moguće ugostiti 20 ljudi, ima mesta i u avgustu, iako su mesta tokom vikenda već popunjena.

Gajić objašnjava da trenutna prebukiranost, izazvana nemogućnošću letovanja van Srbije, na neki način predstavlja nastavak trenda popularnosti seoskog turizma u poslednjih nekoliko godina.

„Objekti imaju sve veću i interesantniju ponudu. To više nisu kuće i sobe koje su domaćinima bile viška, već posebno građeni objekti, sa ukusom sređeni. Mnogi imaju i bazene, ali i dodatne aktivnosti,” kaže on.

Skupi beg iz grada

Kada je Irena Mihajilović tražila mesto na kome sa porodicom može da provede vikend iznenadila se kada je naišla na smeštaje za koje je trebalo izdvojiti 500 evra.

„Sve je po principu uzmi pare i briši,” kaže ona, poredeći cenu sa polovinom sume koja je potrebna za letovanje u Grčkoj.

Čini joj se da nigde nema „preduzetničkog duha”, da vlasnici ne razmišljaju o budućnosti, da se ljudi ne stimulišu da i sledeći put dođu, niti da razmišljaju o davanju popusta.

Ona neće letovati u Srbiji, ali ne isključuje jednodnevne izlete, „ako to dozvole epidemiološki uslovi”.

U etno selu Slatkovac nisu menjali cene poslednjih šest godina, a u Gostoljublju su uspostavili novi cenovnik u decembru 2019.

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, cene u registrovanim domaćinstvima i hotelima se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, u odgovoru BBC na srpskom, nadležni iz TOS-a kažu da se cene formiraju slobodno na tržištu.

Miloš Gajić kaže da je primetio da je manji broj objekata u zapadnoj Srbiji podigao cene.

„Interesovanje i tražnja su toliko veliki da su i pored duplih cena, ovi objekti popunili kapacitete”, kaže on.

Ako ne možete da pronađete smeštaj u seoskom domaćinstvu ili vikendicu van grada iz snova, možda treba da razmišljate o kampovanju.

Bojana Kozomora iz Novog Sada želela je da provede odmor s porodicom u vikendici u naselju Šebešfok kod Bezdana, ali nije bilo mesta.

„Zbog velikog broja ljudi, nismo želeli da idemo u hotel, a cene su podivljale, zato smo tražili bezbednu i povoljnu varijantu”, kaže ona.

Kamp u blizini željenog mesta ispostavio se kao odlična alternativa.

„Deci je bilo zabavno, bili smo u šatoru tokom oluje i kiše i nikad bolje nismo spavali”, zaključuje ona.

BBC i PP Media