Kultura spaja narode Balkana

Završnom pres konferencijom za medije u prijepoljskom Domu kulture spuštena je zavesa na projekat prekogranične saradnje ,,Evropa za kulturu, kultura za Evropu” koji su udruženo realizovali Ratkovićeve večeri poezije, NVO ,,Stihom govorim“, iz Bijelog Polja i Biblioteka ,,Vuk Karadžić“, i Udruženje građana „Limski darovi“ iz Prijepolja. Realizacija ovog projekta doprinela je povećanju kvaliteta i kvantiteta međunarodne saradnje, zatim promociji autentičnih multikulturalnih vrednosti sa ciljem poboljšanja iskustava profesionalnih umetnika.
“Evropa za kulturu, kultura za Evropu”, naziv je projekta prokogranične saradnja Srbije i Crne Gore finansiranog od strane Evropske unije koji su udruženim snagama u tokom proteklih godinu dana realizovali po jedna javna ustanova i nevladina organizacija iz Prijepolja i Bijelog Polja. Ukupna vrednost projekta je oko 153 hiljade evra, od toga Evropska unija je izdvojila 130 hiljada evra dok su partnerske organizacije obezbedile ostatak novca.

– Tokom naših programskih aktivnosti između ostalog doprineli smo povećanju kvaliteta i kvantiteta međunarodne saradnje kroz promociju koncepta interkulturalizma, zatim promociju autentičnih multikulturalnih vrednosti, regionalnom povezivanju stvaralaca i festivala, afirmaciji pisane reči i mladih autora – istakla direktorka Biblioteke “Vuk Karadžić” i koordinator na ovom projektu Sadija Hodžić.

Detalj sa konferencije za medije, foto: www.ppmedia.rs

Među 139 prijavljenih aplikacija na javnom pozivu objavljenom pre dve godine odabrano je svega pet projekata koji su finansirani iz instrumenta za predpristupnu podršku Evropskoj uniji. Među pet odabranih projekata našao se i ovaj “Evropa za kulturu, kultura za Evropu”, kazala je saradnica Ministarstva za evropske integracije Miljana Matović.
Od ukupne vrednosti projekta 152.941 evro, koji je finansiran od strane Evropske unije, za partnere iz Crne Gore bio je predviđen budžet od 82.352 evra, dok je partnerima iz Srbije pripalo 70.589 evra namenjenih za realizaciju projekta.
PP Media