Granica deli grobna mesta

Neobično iscrtana državna granica između Srbije i Bosne i Hercegovine, u selima pribojske mesne zajednice Sastavci, napravila je čudne podele i dovela do toga da tamošnji domaćini imaju kuću u jednoj državi, okućnice u drugoj, a da se porodične grobnice nalaze tačno na “liniji razdvajanja”. Neretko se desi da pokojnik bude sahranjen tako što mu glava bude u jednoj, a noge u drugoj državi.

Granica deli grobno mesto porodice Marković, foto: A.Rovčanin

U brdima na levoj obali Lima, decenijama složno živi srpsko i bošnjačko stanovništvo, njih oko 1100. Čudno iscrtane međe u Sastavcima, iako bez ijedne vidljive granične oznake, neobično seku livade, proplanke, potoke i dele imanja, pa čak i groblja braće i rođaka, na teritorije opština  Rudo iz BiH i Priboj iz Srbije. Momir Marković iz zaseoka Zamršten, kaže da poseduje dva hektra zemlje, međutim i da nije ni slutio da će morati svaki dan da granicu prelazi dvadesetak puta kako bi obradio pozamašno imanje. U šali dodaje da mu se košnice nalaze u Srbiji a da pčele med prikupljaju u susednoj državi. Međutim, da apsurd bude veći granica seče čak i porodično groblje porodice Marković.

– Za života supruga i ja izgradili smo grobnicu, ali  kako geomerta nismo izvodili da tačno ocrta dimenzije, došli smo u situaciju da granica grobno mesto deli tačno na pola. Tako, da kada jednog dana krenemo na onaj svet glava će nam biti u Bosni a noge u Srbiji – priča Momir.

Rajko Marković, kaže da su mu roditelji ceo život složno živeli u Srbiji,ali da će zbog “urbanističkog reda” počivati u Bosni.

Rajko Marković kraj porodične grobnice, foto: A.Rovčanin

– Kako ne bi remetili urbanistički red na groblju, grobnica je napravljena na bosanskoj teritoriji. Majka koja je preminula pre dve godine sahranjena je u drugoj državi, tako da otac kada krene kod nje, i on će leći u susednu Bosnu – i ako u groblju sa osmehom na licu kaže Rajko.

Za meštane ovog zaseoka jedina olakšica, kada neko umre, je to što ne moraju da prijavljuju vlastima druge države da će pokojnik na putu do večne kuće više puta prelaziti granicu. Kako su sela mesne zajednice Sastavci podeljena na Srbiju i Bosnu, tako su i sveštenici podelili parohije. Ako umre neko iz Bosne opelo obavlja sveštenik iz Rudog, a ako je iz Srbije na onaj svet ga prati pop iz Priboja. Ipak, jedno im je zajedničko, plaćanje, ono se vrši u obe valute, podjednako važe i marke i dinari.

Policija iz obe zemlje na zajedničkom zadatku, foto: A.Rovčanin

U Sastavcima su pošta, policija, škola i ambulanta zvanično ustanove Srbije, a nalaze se na bosanskoj teritoriji. Uprkos tome što selom zajednički patroliraju obe policije, ukoliko do nekog prekršaja dođe kazne pišu policajci iz Bosne.

Novosti i PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *