Litija u Prijepolju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog

Na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, koji je i hramovna slava Saborne crkve u Prijepolju, u nedelju, 12. maja, centralnim prijepoljskim ulicama kao i prethodnih godina proći će litija.

U Sabornom hramu Svetog Vasilija u Prijepolju, služiće se Sveta arhijerejska liturgija sa početkom u devet sati, nakon koje će krenuti litija centralnim gradskim ulicama.

Episkop mileševski Atanasije, foto: A.Rovčanin

Episkop mileševski Atanasije je istakao da toga dana crkva saborno proslavlja ličnost velikoga svetitelja Svetoga Vasilija Ostroškog i da ovaj svetitelj kod naroda ovoga kraja uživa veliko poštovanje i da je uz Svetog Savu i arhangela Gavrila najpoštovaniji.

“Sveti Vasilije Ostroški je veliki episkop, pastir narodni živoga stada, učitelj i iscelitelj, on dejstvuje i posle svog blaženog upokojenja preko svojih svetih moštiju koje su natopljene balagodaću koja je čudotvorna na mnogovrsne načine”, kazao je vladika.

On je istakao da su prijepoljski kraj kao i drugi prostori oko njega blagosloveni stopama svetih predaka i njihovim delima.

“Кada slavimo spomen na Svetoga Vasilija i druge svete ljude, mi izlazimo iz hramova i na taj način hoćemo da prođemo i širim prostorom. Tako ćemo i na dan Svetog Vasilija Ostroškog satvoriti litiju po celom gradu imajući u vidu da je sa nama tada molitveno duhom svojim prisutan i sam svetitelj i blagosilja narod”.

Episkop Atanasije, foto: A.Rovčanin

Episkop Atanasije je naglasio da oni koji dolaze u hram posvećen Sv. Vasiliju Ostroškom u Prijepolju kao i u sveti manastir Mileševo bivaju obogaćeni blagodaću božjom i kud god idu po svetu prenose taj blagoslov koji uzmu odavde.

“Ali i pored toga na njegov dan je potrebno da ma gde oni bili, da toga dana ako mogu dođu na ove naše prostore koji su blagosloveni i da se obagate istim blagoslovom i da sa njim idu svojim dužnostima koje će uspešnije obavljati. Molimo se bogu da nam da lepo vreme toga dana da što blje proslavimo i molimo njegovom ugodniku i da kod boga izdejstvuje za nas da i mi uspešno vodimo svoj zemaljski život bogougodno i čovekoljubivo da oprisutnjujemo blagodat božiju samim načinom svoga života, da sejemo mir, ljubav i slogu. Verujem da će dan spomena Sv. Vasilija Ostroškog obogatiti naš grad Prijepolje”, rekao je vladika mileševski.

Episkop Atanasije je takođe rekao da svi oni koji “okupljaju publiku oko sebe, rade to sa onim sa čim raspolažu, pa tako čini i Sveti Vasilije Ostroški i svi sveci božiji”.

“Oni nas okupljaju oko sebe, ali samim tim oni nas sabiraju oko boga i njegove blagodati, mudrosti i nauke, time nas oni daruju i obogaćuju. To je bogatstvo koje ćemo dobiti na dan proslavljanja Sv. Vasilija Ostroškog. Radi toga nas on sabira, zato što ima šta da nam da i to što će nam on dati biće korisno za mir, slogu, uspeh, blagostanje u svemu dobrom”, zaključio je vladika Atanasije.

GZS i PP Media