Nizom događaja BNV obeležava Dan bošnjačke nacionalne zastave

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i ove godine nizom prigodnih događaja obeležiće 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave. Program obeležavanja jednog od najznačajnijih bošnjačkih praznika, ustanovljenog na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, počinje u Prijepolju, gde je početkom godine otvoren područni ured BNV, a potom će biti nastavljen u Novom Pazaru.

– U petak, 10, maja, u 14 sati u Muzeju biće otvorena izložba Likovne kolonije “Sjenica 2017” , a u 15 sati je svečano podizanje bošnjačke zastave na jarbol ispred ureda BNV na Mejdanu. Nakon toga počinje defile učesnika centralnim gradskim ulicama i Smotra bošnjačkih narodnih igara na platou ispred Doma kulture – kazala je Merisa Nuković stručni saradnik BNV u Prijepolju.

Merisa Nuković stručni saradnik BNV u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Istog dana u Novom Pazaru, u 18 sati u prostorijama BNV, biće promovisana edicija „Bošnjaci“, koja ima dva kola od po pet knjiga. Svečana sednica biće održana u 18.30 sati u subotu, 11. maja, na kojoj će poseban gost biti Šefik Džaferović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, iz reda bošnjačkog naroda. On će, nakon sednice, svečano podići bošnjačku zastavu ispred Glavnog ureda BNV u Novom Pazaru.

Ovaj praznik obeležava se na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

PP Media