Ljudski faktor najčešći uzrok požara tokom grejne sezone

Prijepolje – Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima. Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

Foto: A.Rovčanin

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju  uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

– Takođe, apelujemo na naše građane da obrate pažnju i na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone, ne odlagati pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala, ne ostavljajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo  ili električnom grejalicom, ne ostavljajte uključene električne uređaje bez nadzora (isključite električne uređaje kada izlazite iz kuće) – kaže šef smene vatrogasno spasilačkog bataljona Radojko Puzović.

Šef smene vatrogasno spasilačkog bataljona Radojko Puzović, foto: A.Rovčanin

U slučaju da primete požar u građevinskim objektima, Puzović apeluje na građane da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca.

U periodu 01.10.2023. – 31.12.2023. godine, na teritoriji nadležnosti Vatrogasno-spasilačkog bataljona Prijepolje, registrovana su 64 događaja, od čega 38 požara. Od 38 požara, 15 su požari na građevinskim objektima.

U istom periodu 2022. godine, na teritoriji nadležnosti Vatrogasno-spasilačkog bataljona Prijepolje, registrovano je 77 događaja, od čega 42 požara. Od 42 požara, 18 su požari na građevinskim objektima.

PP Media