Važan sporazum otvara vrata hotelijerima Zapadnog Balkana

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Zlatibor – Međunarodnim projektima čiji je tvorac, Slađana Novaković predsednica međunarodnog udruženja  „Ja volim Francusku“ i „Predstavnistva međunarodne unije regije Alzas u Srbiji“ zemljama Balkana otvaraju se vrata Evropskog tržišta. 

Foto: Le Cerf restaurante

„Ja volim Francusku” u poslednjih šest godina radi na jačanju privredne, turističke, ekonomske i interkulturalne saradnje između  Srbije, zemalja Balkana i Francuske.

Međunarodnim aktivnostima“ Ja volim Francusku“ od decembra 2022 godine prvi put u istoriji Srbije imamo predstavništvo najbogatije  francuske regije, regije Alzas sa administrativnim centrom Strazburgom u kome je sediste Evropskog parlamenta što je od izuzetnog privredno-ekonomskig značaja za našu zemlju i region

-Naš cilj je najpre bio da uspostavimo mostove između Alzasa i Srbije, kroz raznovrsne međunarodne projekte u okviru promocije Alzasa i Srbije – kaže predsednica Slađana Novaković.

Slađana Novaković predsednica međunarodnog udruženja  „Ja volim Francusku“ i „Predstavnistva međunarodne unije regije Alzas u Srbiji“, foto: Privatna arhiva

Najvažniji do sada je bilateralni sporazum – uspostavljanje edukativne saradnje izmedju hotelijerskih srednjih škola i fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Srbije i zemalja zapadnog Balkana sa  CEFPPA – evropski centar iz Strazburga za edukaciju i promociju stručnog usavršavanja u hotelskoj industriji –  https://www.cefppa.eu/.

Ovim obrazovanjem ćemo dati veliki doprinos na putu Srbije ka prvoj Michelin zvezdici koju dobijaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje. 

S obzirom da je Alzas evropski centar gastronomije, mogućnost školovanja u CEFPPA predstavlja jedinstven svetski put obrazovanja i i sticanja znanja u veštini pripreme hrane i kombinaciji začina, stepenu kreativnosti, veštini stvaranja mirisa i kuvanja itd.

Foto: Le Cerf restaurante

Hotelijerstvo predstavlja privrednu i uslužnu djelatnost u turizmu, kojoj je osnovni zadatak pružanje usluga smestaja, pripremanje i prodaje hrane, pića itd, pa je specifičnosti hotelske industrije  izuzetno kompleksna

Privilegiju i mogućnost obrazovanja u Strazburgu  prepoznaju i Republika Slovenija i Republika Htvatska – bez obzira na činjenicu da godinama unazad imaju restorane sa Michelin zvezdicama po čemu su prepoznatljive na teritoriji Zapadnog Balkana, predstavnici javnog, obrazovnog i privatnog sektora, u saradnji sa „Ja volim Francusku”  i njenom predsednicom Sladjanom Novakovic, studiozno formiraju radne grupe i predstavništva, u cilju što kvalitetnije saradnje sa CEFPPA.

Svi zainteresovani budući studenti se mogu obratiti putem mejla na javolimfrancusku@gmail.com.

PP Media