Lutalice sve brojnije, seju strah na ulicama Prijepolja

Početkom prošlog meseca medicinska sestra Slobodanka Dučić, nakon napada pasa lutalica samo pukom srećom i uz pomoć stanara zgrade ispred koje se desio napad, uspela je da se odbrani od razjarenih krvoločnih pasa lutalica. Slobodanka je tom prilikom sa povredama po telu hospitalizovana u prijepoljskoj bolnici. Očigledno da taj atak na medicinsku sestru nije bio dovoljan signal za nadlžne da se ozbiljnije posvete rešenju ovog, po mnogima uz deponiju Stanjevine, gorućeg problema te su psi litalice svakodnevno sve brojniji na gradskim ulicama. Činjenica da se svake godine iz lokalne kase na ime naknada ili tužbi zbog ujeda pasa isplate desetine miliona dinara, navodi na sumnju da neko na tuđoj muci gradi unosan biznis.

Lutalice sve brojnije u centru Prijepolja, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Plato Doma kulture, haustori zgrada, dvorište škole Vladimir Perić Valter glavne su lokacije odakle psi lutalice vrebaju prolaznike i seju starh kod dece i roditelja. Pored šetača, životinje neretko kidišu i na vozače dvotočkaša, bicikliste i motociklististe, pa je pitanje dana kada će neko ponovo biti povređen. Građani negoduju što se niko u lokalnoj samoupravi ne bavi ovom problematikom, naročito oni iz centra grada čija deca su svakodnevno izložena opasnosti. Međutim poučeni, trogodišnjim radom i zalaganjem aktuelnog rukovodstva njihova oćekivanja nisu velika, a rešenje problema moraće da pričeka, na neko bolje vreme.

– Unuk mi ima osam godina, dete dovoljno odraslo da može sam da se igra sa vršanjacima ispred zgrade i tu kod Doma, međutim ne smem samog da ga pustim zbog lutalica kojih je iz dana u dan sve više, ili roditelji ili ja non stop smo na oprezu – kaže jedan od stanara zgrade u Podvaroši i dodaje da ne očekuje da će ovaj problem u skorije biti rešen.

– A kažite Vi meni, ko će to da reši? Jeli oni isti, što su nam zatvorili most u Šarampovu i načačkali semafor do semafora u Podvaroši. Oni da su šta znali ne bi to uradili a ne da reše ovaj problem – skeptično priča stariji čovek.

Lutalice vrebaju pored svakog haustora, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Sve ovo predupredila bi izgradnja azila za pse, a dok se to ne desi na ulicama Prijepolja sve je više pasa lutalica. Novac će idalje umesto na izgradnju modernih parkova i igrališta za mališane, odlaziti za plaćanje kazni i raznih sudskih naknada nastalih zbog ujeda pasa.

PP Media