Magistrala od Borove Glave do granice sa Crnom Gorom zbog odrona opasna po život

Magistralni put od Nove Varoši ka prelazu Gostun na granici sa Crnom Gorom nedavno je zbog odrona odneo još jedan život, drugi u poslednja dva meseca, i opet se mapirao kao rizičan.

U mestu Stanjevine na preglednom pravcu Bistrica – Prijepolje poginuo je vozač iz Bijelog Polja pošto je na njegov automobil naleteo kamion koji je prešao u njegovu kolovoznu traku. Vozač kamiona prešao je u suprotnu traku da bi izbegao sudar sa šleperom ispred sebe, koji je naglo zakočio pošto se ispred njega survala velika količina stenja.

– Do sada se kroz Stanjevine nisu dešavali odroni, za razliku od dela kod prijepoljske deponije gde su postavljeni kosnici i u Draževićima kod Nove Varoši gde zemlja kliza posle svake jače kiše. Sve upućuje da smo dobili novi problem na magistrali, a ni prethodna dva-tri nismo rešili – priča sagovornik “Blica” iz firme koja održava magistralni pravac u ime “Puteva Srbije”.

U mestu Strugovi kod Brodareva iz pravca Prijepolja stenje se nadvilo na put i svaka kiša nosi rizik od nesreće.

Ipak, daleko rizičnije je u kanjonu Lima od Brodareva ka Gostunu. Ovde je, na kilometar od granice, 27. marta poginuo državljanin Crne Gore pošto ga je, u trenucima dok je stajao kraj kamiona čekajući da se gužva ispred njega raziđe, na mestu ubila stena koja se survala sa visine od više stotina metara, ako ne i čitav kilometar.

Na ovom delu magistrale već pola godine saobraćaj se reguliše svetlosnom signalizacijom i na pojedinim mestima odvija samo trakom uz reku. Ali, ni ona nije bezbedna. Postavljanje signalizacije jedino je što je u novije vreme učinjeno na ovom putu, ali ništa što bi sprečilo odrone.

– Uskoro će sezona godišnjih odmora i mnogi će ovuda prema Crnogorskom primorju. Nemam pametan savet da dam, osim da umesto na Gostun idu preko Jabuke. Put uz kanjon Lima od Brodareva do Gostuna dug je 20 kilometara i bukvalno svaki metar je rizičan zbog kamenja koje se otiska sa vrhova brda. Kad imaš liticu visoku kilometar, ne znaš gde sipa i odakle će pasti. I četvore oči ovde ne znače ništa – kaže Samir T. iz Prijepolja, koji zbog prirode posla često putuje preko Gostuna.

Situacija, dodaje on, nije ništa bolje ni sa druge strane granice, gde je početkom marta, takođe zbog odrona, došlo do višednevnog zastoja u saobraćaju.

U kanjonu Lima ispred Gostuna, kažu upućeni, odroni se javljaju ne samo po kiši.

– Bilo je slučajeva i da se za 24 sata za vreme suše dogodi po pet-šest odrona na raziličitim mestima, ali kamenje, srećom, nije padalo na vozila. Dešavalo se i da stena padne na automobil i pritisne ga, ali nije bilo poginulih, pa se zato o tome nije ni čulo. Samo pukom srećom ovde nije izgubljeno više glava. Nije svejedno voziti ovuda kad znaš da se svakog časa pred ili na kola može survati velika sila. Na delu trase zaštitna mreža je pokidana, na drugom postoji, ali ne znači mnogo ako krene odron sa vrha brda. Svaki automobil pod rotacijom koji krene ka Gostunu uvlači zebnju da je u kanjonu došlo do tragedije. Neshatljivo je da niko ništa ne preduzima, kanjon Lima sa učestalim odronima je kao tempirana bomba – navodi Haris T. iz Brodareva.

“Putevi Srbije”: Svesni smo rizika, preduzimamo mere

Koliko je magistrala rizična, svedoče i u JP “Putevi Srbije”, odakle poručuju da je putni pravac ugrožen čestim odronjavanjem kamenja sa okolnih stenskih masiva koji najčešće ne pripadaju putnom pojasu zbog udaljenosti od puta.

– Kroz formu redovnog održavanja navedeni putni pravac svakodnevno obilaze nadzorni organi iz preduzeća nadležnog za održavanje te deonice i materijali koji padaju na put se redovno ukljanjaju – rečeno nam je u “Putevima Srbije”.

Radi zaštite nestabilnih kosina, rečeno nam je iz ove firme, preduzimaju se mere poput postavljanja žičanog pletiva, izgradnje potpornih zidova, galerija i drugih objekata u funkciji bezbednog odvijanja saobraćaja.

U “Putevima” kažu da će kroz redovno održavanje otkloniti i probleme na mestu gde je nedavno poguinuo vozač.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *