Cena goriva nastavlja rast

Gorivo na pumpama u Srbiji, iako je cena sirove nafte na svetskim berzama krenula silaznom putanjom, nije dobilo niže cenovnike nego se na većem broju pumpi prodaje skuplje za dinar-dva u odnosu na proteklu nedelju. Tako je benzin od 95 oktana dostigao i cenu od 152,70 dinara za litar, evrodizel 157,90 dok su cene litra “kvalitetnijeg” benzina i evrodizela “otišle u nebo” pa je tako, na primer, “G drajv dizel” dostigao 167 dinara!

– U poslednjih mesec dana prosečna cena benzina veća je za 4,8 a dizela za 6,2 odsto – kaže, za “Novosti”, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

– Prosečna cena benzina je do sredine prošle nedelje poskupela za 3,34 dinara po litru, a dizela za 5,21 dinar po litru. I u poslednjih sedam dana su cene išle gore, bar za dinar u proseku, ali se informacije još obrađuju.

Jasno je da je za skok cena “kriv” dolar i kretanje cena sirove nafte na svetskom tržištu.

– U odnosu na početak marta, računajući 23. maj, nafta tipa “brent” je poskupela za 17,3 odsto, dok je rast kursa dolara doprineo rastu maloprodajnih cena sa 2,3 odsto u odnosu na evro – kaže Mićović koji podseća i da početak rasta cena na pumpama nagovestila i država povećanjem akciza u martu za dva dinara po litru.

Naš sagovornik kaže i da je se cena barale nafte stabilizovala na oko 75 dolara po barelu, što bi, ukoliko se nešto drastino ne promeni, moglo da se odrazi i na sniženje cena.

– Cene neće ići tako brzo dole jer je potrebno da se i kupi sirova nafta po nižim cenama, a ona se plasira u maloprodaju tek kada se potroši ova nabavljena po višim cenama – objašnjava “fenomen da cene mnogo lakše idu gore nego dole” Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Cene, naime, i na sam nagoveštaj nekog poremećaja na tržištu idu veoma brzo gore ali u kontrasmeru dosta sporije.

– Mi nemamo neke velike mogućnosti za skladištenje nafte pa nam cenu određuje velikoprodajna, nabavna cena – kaže Tatić. – Skoro svi trgovci su sada znatno smanjili marže da bi usporili rast i udar na potrošače, jer nikom ne ide naruku smanjenje prometa.

Kako kaže Tatić, najveća količina derivata na našem tržištu, stiže iz velikoprodaje NIS, ali je cena slična i na tržištima u okolini.

Velikoprodajna cena benzina od 95 oktana je početkom marta bila oko 126 dinara za litar a u sredu 142,64. Evrodizel je u velikoprodaji nabavljan po 137,70 dinara za litar, a sredu je prodavan za 153,10 dinara za litar.

AKCIZNA POLITIKA

OD početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litru benzina su povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07. Analiza UNKS-a pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto (82,44 dinara po litru), a dizela 53,8 odsto (85,60 dinara poo litru)

– U ovakvim situacijama su prethodnih godina mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza. U Srbiji je poslednji put ova mera primenjena 2012, kada je Vlada smanjenjem akciza na period od oko šest meseci doprinela smanjenju cene goriva, čime je u prvom redu sprečen veći poremećaj u onim sektorima privrede na koje cena goriva značajnije utiče.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *