Malina iz Srbije preti da razocara ceo svet

Predhodnih godina srpski malinari imali su dovoljno argumenta da protestuju protiv niskih otkupnih cena. Ove godine malinari imaju još jedan problem više.
Ne samo da je cena niska, već su maline loše rodile i njihov kvalitet nije zadovoljavajuči.
Naizgled privlačni, ali pri prvom zalogaju ni blizu onog kvaliteta na koji smo navikli Evropu ali i svet. Malina zbog obilnih padavina u aprilu, snega u maju i kiše u junu nije uspela da dozri i nakupi dovoljno sećera.
Samo što je počela berba , malinari su se suočili sa nedaćama. Nezadovoljstvo malinara je ove godine veće nego ranijih godina. Protesti za sada nisu najavljeni ali malinari jasno iznose da sa otkupnom cenom od 150 dinara ne mogu da zarade.
“Kako je došlo do tih cena šta je se dogodilo u odnosu na predhodne godine gde smo svi bili očevici da je bila velika potražnja maline, kupci su nadirali sa svih strana. Odjednom je se napravio taj neki vakum u poslednjih dva meseca nam je servirana priča da je stalo sa prodajom i da nemaju zanimljive kupce i da nema zainteresovanosti“, priča Božo Joković.
“Što se tiče potražnje maline u odnosu na prošlu godinu ovaj period je mnogo, mnogo manje. Šta to znači? To znači da je tržište puno i to smo mi osetili“, isiče Evica Mihaljević.
Prevelike padavine izazvale su u pojedinim malinjacima sušenje biljaka. U zasadu Vidana Brajkovića šteta je preko 20 odsto. Taj gubitak ne može nadomestiti ni cena od 300 dinara za jedan kilogram.
“Kako nije gubitak, ja sam uložio ovde grdna sredstva u ovu parcelu je izvučeno tri traktora samo đubreta stajnjaka plus sve agrotehnike sam ovde upotrebio“, ističe Vidan Brajković malinar iz Arilja.
Na pitanje koliko je očekivao, a koliko će zapravo ubrati Brajković kaže:
“Očekivao sam bar 2,5 tovara po aru, to je najmanje što je moglo da donese ali sad ovako kako je krenulo neće biti po 50 u proseku, možda 30 kilograma po aru.“
Ista priča skoro svake godine, malinari istrajni da izdejstvuju cenu od minimum 2 evra.
Njihova matematika se nikako ne poklapa sa računicom hladnjačara i otkupljivača. Za sada nema prosipanja maline, štrajkova pred Vladom Republike Srbije ali se insistira na razgovoru sa velikim otkupljivačima.
Izvir: b92