Malina neće ispod 1,45 evra

Najveći otkupljivači “crvenog zlata” uveliko potpisuju ugovore sa proizvođačima o otkupu narednog roda po akontnoj ceni od 120 do 137 dinara za prvu klasu, vodeći se računicom da troškovi proizvodnje jednog kilograma maline iznose 81 dinar.

Asocijacija malinara Srbije smatra da ponuđeno nije dovoljno i da iznos od 1,45 evra “pokriva” sve troškove poljoprivrednika, dok stručnjaci upozoravaju da je borba za cenu samo jedna od tema važnih za ceo malinarski lanac.

– Redovna zaštita maline je od ključnog značaja i mora biti pravovremena. Prvo prolećno prskanje valja obaviti po vezivanju izdanaka, kada je malina u fazi bubrenja pupoljaka i pojave prvih listova. Zaštitu je potrebno uraditi bakarnim uljima, a ako se zakasni, primenjuju se bakarni preparat i insekticid za eliminaciju prezimljujućih štetočina – ističe agronom Sandra Tomonjić. – Proizvođači se sve više uzdaju u pesticide zanemarujući ručnu obradu zemljišta. Otrovi često ostaju u zemljištu, vodi i vazduhu pa se mora racionalizovati njihova upotreba. Takođe, ambalaža se mora trostruko isprati, osušiti i bezbedno predati nekoj od firmi koje imaju dozvole za dalji tretman ovog otpada. Pojedini, najodgovorniji otkupljivači maline imaju organizovan povrat ambalaže od svojih kooperanata i to je primer najbolje prakse.

Na sastanku Radne grupe za malinu, Asocijacija malinara Srbije iznela je stav da ponuđena akontna cena od 120, odnosno 137 dinara ako proizvođač sam dopremi rod u hladnjaču – nije dovoljna.

– Svi su se u Radnoj grupi usaglasili da otkupna cena ne može biti ispod 1,45 evra, jer je to minimum koji obezbeđuje zaradu i za poljoprivrednike. Verujem da je ovaj put i država stala iza proizvođača – rekao je Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača.

RADNA GRUPA

NA početku sezone radova u malinjacima, sastala se i Radna grupa za malinu formirana pod okriljem države, u čačanskom Institutu za voćarstvo.

– Proizvođači i otkupljivači su retko kada na istim talasnim dužinama, ali verujem da će ova godina biti bolja od prošle zbog povoljnih vremenskih uslova. Država je uradila puno toga kada je reč o podsticajima. Krajnja cena maline je stvar tržišta koje će, verujem, uvažiti kalkulativne cene proizvodnje – naglasio je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Novosti N.Janković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *