Malina stigla, cena niska, problem i radna snaga

Proizvođači malina i ove godine su nezadovoljni otkupnom cenom malina, a predsednik Asocijacije poljoprivrednih proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović kaže da je trenutna cena „crvenog zlata“ 158 dinara.Radović ističe da je ta cena za proizvođače nerihvatljiva i oni zahtevaju da kilogram otkupcne cene bude 2,30 evra.
“Ako pogledate hemiju, repromaterijal, u odnosu na prošlogodišnji rod, cene su za ovu godinu uvećane od 25 do 60 odsto, kao i radna snaga“, naveo je.Nezadovoljni malinari će zato sutra u Arilju održati sastanak kako bi videli šta im je činiti.Na sastanak će, kažu, doći njihove kolege iz Raškog, Moravičko-zlatiborskog, Mačvansko-kolubarskog i Jablaničkog okruga.
Radović nije isključio mogućnost i neke vidove protesta, a ako do njih dođe biće to, kaže, ove ili početkom naredne sedmice.
Prijepolje
Berba maline u prijepoljskom kraju polako kreće, ono što pored relativno niske cene brine proizvođače ovog voća jeste i nedostatak radne snage. Prema rečima Mirsada Obućine predsednika Udruženja malinara „Zlatna malina“ izuzetno teško je pronaći berače i pored primamljive zarade koja se kreće od 80 do 100 dinara po ubranoj gajbi i obezbeđene hrane i smeštaja. Kako Obućina ističe berači se rađe opredeljuju za odlazak u Arilje, Ivanjicu ili neki drugi grad i rad tamo za istu zaradu nego za rad u selima nadomak Prijepolja.
PP Media i Tanjug