Danas test iz matematike za osmake

U svim osnovnim školama u Srbiji osmaci danas polažu test iz matematike, a sutra ih čeka kombinovani test iz hemije, fizike, biologije, geografije i istorije.
Završni ispit za male maturante počeo je juče testom iz srpskog jezika, a prema podacima Ministarstva prosvete na test je izašlo 98,09 odsto.
Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda , pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih.
Zbog najavljenih visokih temperatura narednih dana u Srbiji, Ministarstvo prosvete apelovalo je da škole učenicima koji polažu završni ispit obezbede što ugodnije uslove – rashlađene prostorije i flašice sa vodom.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna.
Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.
Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu- prvi upisni krug.
Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.
Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.
Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.
Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.
Prosvetne vlasti saopštile su da u Srbiji ima oko 70.000 osmaka, tako da mali maturanti ne treba da brinu jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta tako da će se svi upisati.
Izvor: Tanjug