Med nije jedino što se krije u košnici

Prijepolje – Pluća su prva na meti novog korona virusa, leka još uvek nema, ali ono što možete učiniti jeste da ovog nevidljivog neprijatelja dočekate spremno. Da su med i pčelinji proizvodi izuzetno zdravi odavno je potvrdila i zvanična medicina, ali košnice kriju još jednu tajnu.

Dragojlovići se od davnina bave pčelarstvom, foto: Rina

“Moj deda i otac stalno su nam govorili da nije samo med zdrav, nego da se treba ujutru nadneti nad košnicu i udisti taj vazduh, pa kad ti taj opori miris prođe kroz nos i pluća osetiš se čio i bodar i svaki napor ti ne pada teško”, priča Rade Dragojlović iz prijepoljskog sela Mijane koji se već decenijama bavi pčelarstvom.

Znanje svojih predaka najmlađi članovi ove porodice, Darko i Zoran, rešili su da podignu na viši nivo, pa su prvi u regionu otvorili api komoru, koja se sastoji iz košnica povezanih sa inhalatorom pomoću koga se udiše lekoviti vazduh, koji blagotvorno deluje na mnoge bolesti.

„Vazduh iz košnice se udiše oko 30 minuta, potom usledi šetnja, pa još jedna seansa, a blagotvornost se brzo primeti, jer se putem kiseonika svi korisni elementi brzo šire po celom telu.Preko inhalatora u organizam se direktno unose isparenja meda, propolisa, matičnog mleča i polena, koji se u košnici razlažu sa eteričnim uljima. Naročito je blagotvorno za one koji imaju problema sa astmom, bronhitisom, sinusima, migrenom, a lekovito je i za one koji boluju od migrene i suočavaju se sa svakodnevnim stresom”, rekao je Darko.

Blagotvornost inhalacije iz košnice brzo se pročula, pa dom Dragojlovića sve češće pohode ljudi iz čitavog regiona, ali najviše posetilaca ima iz zemalja zapadne Evrope.

“Mi za korišćenje api komore nemamo cenu, ne naplaćujemo, nek je narod zdravo, pa ćemo sve drugo lako”, zaključuje Rade.

Rina i PP Media